Голова Верховної Ради України Володимир Литвин у п’ятницю в Сеулі в рамках офіційного візиту до Республіки Корея зустрівся з Прем’єр-міністром Республіки Корея Кім Хван Сіком (на знімку).

На початку зустрічі Голова Верховної Ради України висловив упевненість, що цей візит стане не лише поштовхом до співпраці урядів, а й посилить співробітництво між нашими країнами у політичній та економічній сферах, активізує бізнесові зв’язки.
Своєю чергою Прем’єр-міністр Республіки Корея підкреслив, що візит українських парламентаріїв зробить добрий внесок у налагодження зв’язків між двома країнами. При цьому він зазначив, що наші держави повинні гідно працювати, щоб достойно відзначити двадцятиріччя встановлення дипломатичних зв’язків між Україною та Республікою Корея, яке виповнюється 2012 року.
В. Литвин наголосив на відсутності проблем у взаєминах між Україною та Республікою Корея, «враховуючи те, що наші позиції на міжнародній арені збігаються, і ми демонструємо у міжнародних організаціях взаємну солідарність і підтримку», і підкреслив, що Україна надає великого значення зміцненню двосторонніх відносин, набуття ними постійного і стратегічного характеру.
«Ми сподіваємося, що всі ці чинники дадуть змогу активізувати наші відносини, саме цьому присвячено візит нашої делегації», — підкреслив він. В. Литвин ще раз наголосив, що під час візиту відбулися «гарні переговори і діалоги» на рівні Верховної Ради і Національної Асамблеї. Водночас зауважив, що Україна розраховує на візит Президента Республіки Корея до України, що, за словами В. Литвина, дасть можливість вивести наші відносини на новий якісний рівень.
Голова Верховної Ради України привітав Кім Хван Сіка з достойним проведенням саміту «Великої двадцятки». Це, за його словами, підтверджує авторитет і потужність Республіки Корея.
   ПОЗИЦІЯ
В. Литвин: «Cвого часу Україна відмовилася від третього за обсягами у світі ядерного потенціалу. З огляду на це Україна має моральне право заявляти, що питання безпеки, насамперед ядерної, є визначальним для майбутнього світу. У питаннях, від яких залежить це майбутнє, не можна демонструвати коротку політичну пам’ять».
Під час розмови, яка стосувалася недавнього інциденту між Корейською Народно-Демократичною Республікою і Республікою Корея 23 листопада 2010 року, В. Литвин зазначив, що Україна як ніхто розуміє крихкість світу та необхідність уникати дій, які порушували б у ньому спокій.
Обмін туристами і студентами зміцнить зв’язки
Під час обговорення питання економічного партнерства сторони заявили про свою зацікавленість у поглибленні взаємної співпраці.
Прем’єр-міністр підкреслив зацікавленість корейських компаній у присутності на українському ринку і звернувся до 
В. Литвина як керівника парламенту з проханням надавати їм для цього необхідну законодавчу допомогу. «Було б добре, якби якомога більше туристів з Кореї могли відвідувати вашу країну, оскільки одним з найважливіших способів зміцнення зв’язків між країнами є обмін туристами і студентами», — також сказав він.
Кім Хван Сік висловив вдячність Україні за увагу до проблем і задоволення інтересів етнічних корейців, які мешкають в Україні.
В. Литвин запевнив, що українська влада докладатиме зусиль, аби корейці, які живуть в Україні, відчували себе повноцінними громадянами, «бо вони надзвичайно працьовиті й законослухняні люди». «Але тут треба ставити питання значно ширше», — зауважив він.
В. Литвин зазначив, що під час зустрічі з керівником компанії «Hyundaі Rotem» була підтверджена зацікавленість у взаємній співпраці. «Але потрібно, аби влада двох країн дала потужній імпульс цьому, зокрема, у процесі підготовки до Євро-2012. Головне — щоб наші наміри втілювалися у практичні дії та вагомі результати», — наголосив він.