Головною подією минулої неділі в Севастополі став благодійний концерт, присвячений пам’яті заслуженого артиста УРСР Євгенія Устинова, що усього 40 днів не дожив до свого 62-го дня народження (6 грудня). Довідавшись про захід, що готується, для участі в концерті «Пам’ять серця» подали заявки майже всі творчі колективи Севастополя, професійні й аматорські. Тривав він три години — без антракту. Відбір номерів був жорсткий: кожному колективу можна було виконати лише один. Практично кожний виступ закінчувався оваціями — адже в концерті брали участь кращі з кращих.
У переповненому залі Матроського клубу, що вміщує 600 осіб (навіть у всіх проходах тісно стояли глядачі), пісні народів світу, старовинні російські романси, джазові мініатюри, російська й закордонна класика з репертуару Євгенія Устинова звучали російською, українською, німецькою, англійською, французькою — практично всіма мовами Європи, якими він співав, виступаючи за рубежем. А добрі слова пам’яті на адресу талановитого співака з дивної краси й потужності голосом закінчувалися приблизно однаково: «Жаль, що при житті Євгенія Устинова не було офіційно визнано гідним почесного звання «народний» ні в Україні, ні в Росії, хоча, без сумніву, він був ним».
По-своєму вирішила цю проблему музична громадськість Севастополя: з 2011 року тут щорічно проводитимуть конкурс вокалістів пам’яті Євгенія Устинова для різних вікових категорій.
От що, зокрема, розповів керівник Севастопольського театру танцю Вадим Єлізаров:
— Наш театр часто бував на закордонних концертах разом з Ансамблем пісні й танцю Чорноморського флоту, в якому більше 30 років співав Устинов. Довідавшись, звідки ми приїхали, німецькі глядачі, наприклад, нам з розумінням відповідали: «А, знаємо, Севастополь — це Устинов!».
Концертну програму «Пам’ять серця», в якій взяли участь 311 виконавців, по праву завершив хор Ансамблю пісні й танцю Чорноморського флоту РФ, в останньому ряду якого зяяла виразна порожнеча — там завжди стояв Устинов. Відтепер концертний костюм співака зберігатиметься в севастопольському музеї флоту. А всі зібрані гроші підуть на виготовлення гідного пам’ятника гідній людині.
Благодійні концерти зі збирання коштів у фонд пам’яті артиста, що серцем оспівав Севастополь, плануються й у майбутньому. Можна не сумніватися, що до річниці смерті Євгенія Устинова на його могилі буде стояти пам’ятник, виготовлений народним коштом.
Авторський гонорар за цей матеріал теж буде передано до фонду пам’яті Устинова.
 
Севастополь.
Фото Євгенія Устинова — з архіву Ансамблю пісні й танцю ЧФ РФ.