Коли в Донецькому національному академічному театрі опери та балету імені Анатолія Солов’яненка задумували постановку балету «Лісова пісня» на музику Михайла Скорульського, в календар не заглядали. І той факт, що прем’єра балету відбулася за кілька місяців до 140-річчя з дня народження Лесі Українки та до 100-річчя написання знаменитої драми-феєрії, — щасливий збіг обставин, стверджує художній керівник театру Вадим Писарєв. Тепер цю виставу можна знайти в репертуарі двох українських театрів — Національної опери та опери донецької. І якщо киянам начебто «за статусом» належить мати в афіші українську класику, то донеччани чимало похвилювалися: як сприйме вибагливий глядач історію кохання звичайнісінького сільського хлопця Лукаша та лісової русалки Мавки?

Забігаючи наперед, скажу, що прем’єра відбулася із приголомшуючим успіхом. Артистизм та виразність рухів виконавців головних партій — Вікторії Димовської (Мавка) та Артема Аліфанова (Лукаш), витончена хореографія народної артистки України Євгенії Хасянової, її прискіпливість у відтворенні притаманних саме Волинському краю костюмів, глибина та задушевність гри оркестру під управлінням Віктора Олійника, яскраві декорації художника-сценографа Сергія Спевякіна — все це обіцяє зробити виставу подією в культурному житті не лише Донецького краю. За словами заступника голови правління Благодійного фонду Вадима Писарєва «Творчий Олімп» Владислава Дрегера, у лютому наступного року балет «Лісова пісня» побачать глядачі західних областей України. Гастролі будуть приурочені до 140-річчя із дня народження Лесі Українки, яке відзначатиметься 25 лютого 2011 року. «Балет «Лісова пісня» стане внеском Донецька до цього ювілею», — додав заступник голови правління фонду.

Всього у виставі, яка обійшлася в 700 тисяч гривень, задіяно 250 осіб. У театрі зізнались, що працювали над постановкою з великим ентузіазмом. «Балетмейстер Євгенія Хасянова навіть просила мене привезти літературу з костюмів Західної України, щоб точно скопіювати деталі», — розповів Вадим Писарєв. А танцівник Максим Вальчик назвав роботу відповідальною. «Це дуже важко — передати земне кохання до незвичайної дівчини Мавки, яке переплітається із коханням до звичайної жінки Килини. Щодо драматичного виконання Лукаша — складна. З хореографічного боку — цікава, хоча і змушує працювати над собою, над своїм організмом».

«Балет Михайла Скорульського є надбанням національної культури, візитною карткою України як самостійної країни, — вважає диригент-постановник Віктор Олійник. — Що головне в партитурі цього композитора? Що нарівні з оркестровим звучанням у кожного музиканта є можливість показати свою майстерність і продемонструвати в усій красі себе як виконавця. Для диригента, для оркестру це — феєрверк, це справді феєрія, в якій можна просто купатися і нескінченно черпати глибини, які заклав композитор. Цей балет справді стане візитівкою нашого театру. І його потрібно вивозити за межі і показувати не лише нашій країні».

Ще до прем’єри донеччани отримали запрошення показати «Лісову пісню» у Вроцлаві (Польща) восени наступного року, коли польське місто знайомитиметься із культурою Донецька як господаря Євро-2012. Символічно й те, що виставу в шахтарській столиці вшанував і представник батьківщини Лесі Українки — заступник голови Волинської обласної державної адміністрації Олександр Курилюк. «Я бачив різні постановки «Лісової пісні» — в опері, драмі, кінематографі. Але балет побачив сьогодні вперше. І скажу, що враження — чудові. Танці, хореографія, декорації, музика — все це зворушує, — не приховував емоцій гість. — Проект «Схід — Захід», який реалізується Благодійним фондом Вадима Писарєва, зробить усіх нас ближчими, добрішими, більш відкритими. Із нетерпінням чекатимемо на прем’єру «Лісової пісні» у нас на Волині та в інших областях Західної Україні. Переконаний, глядачі будуть вражені».

На знімкy: танцюють Вікторія Димовська та Артем Аліфанов.

Фото надане Благодійним фондом Вадима Писарєва «Творчий Олімп».