Уже сьогодні уряд має внести в парламент законопроект, присвячений проведенню першого етапу пенсійної реформи. Основні положення цього законопроекту, нагадаю, уряд схвалив напередодні, визнавши потребу в доопрацюванні деяких моментів.
Яких саме — невідомо, але це вже й не так важливо. Оскільки законопроект дуже тісно пов’язаний з домовленостями з МВФ (відхилитися від них — означало б поставити під сумнів позитивне рішення кредитора щодо надання чергового траншу) і схваленими макропоказниками на 2011 рік.
Вони перегукуються з новим Податковим кодексом і лежать в основі проекту держбюджету, який внесуть на розгляд парламенту одночасно. Коментаря першого заступника адміністрації Президента країни Ірини Акімової на конференції у Лондоні цілком достатньо, щоб судити про зміст законопроекту. За її словами, нове пенсійне законодавство, яке побачать у парламенті 10 грудня, передбачає поступове збільшення пенсійного віку для жінок — упродовж десяти років пенсійний вік підвищуватимуть щорічно на шість місяців. Тож у такий спосіб пенсійний вік жінок сягне 60 років, як у чоловіків. (Під егідою ЄС в Україні на корпоративному рівні підбивають підсумки конкурсу на кращі стандарти гендерної рівності, тож автори цієї ідеї тут — поза конкуренцією.) А також «пропонується збільшити трудовий стаж для одержання пенсії на 10 років і обмежити максимальну пенсію для колишніх високопоставлених держслужбовців», — повідомляє інтернет-видання «Цензор. НЕТ» з посиланням на Ірину Акімову. Як на мене, саме остання обставина і потребувала уточнень і додаткових узгоджень. Адже зменшувати призначені раніше пенсії, м’яко кажучи, означає порушувати конституційний порядок.
Зрештою, інтрига розвіється вже сьогодні. На мій погляд, одним законопроектом справа не обмежиться, але базовий документ парламент затвердить ще до прийняття держбюджету-2011.