А померлу дев’ятирічну дрогобицьку школярку вже називають першою жертвою недуги

Повідомлення з Дрогобича, що на Львівщині, сколихнуло суспільство. Там у ніч на понеділок у лікарні померла 9-річна дівчинка, учениця однієї з тамтешніх шкіл. До лікарні її привезли з високою температурою. Невдовзі, попри спроби лікарів допомогти, вона померла.

Цей випадок налякав місцевих жителів. Чимало батьків не пускають своїх дітей на навчання. Проте офіційної інформації про причини смерті школярки ще немає. Працює спеціально створена комісія. Після розтину, який провели на днях, будуть експертизи. І тільки після цього та за згоди батьків озвучать остаточний діагноз, повідомляє ЗІК. Проте медики переконані: дитину надто пізно доправили до лікарні. Мовляв, хвора вже була в стані клінічної смерті. Попередній діагноз — пневмонія (двобічна полісегментарна зливна гнійна пневмонія з множинними абсцесами). Не виключено, що це могло бути ускладненням грипу. Адже кілька днів до цього батьки самотужки намагалися лікувати дитину.

Тим часом українці готуються дати відсіч очікуваній епідемії грипу. Триває кампанія з імунізації, аптечні полички заставлені противірусними препаратами на будь-який смак. Та попри це статистика захворілих щодня поповнюється новими цифрами. Найуразливішими до вірусів виявились діти. Тому не дивно, що географія шкільних карантинів розширюється. Так, учора на «відпочинок» відправили всіх львівських школярів. Разом із ними пересиджувати недугу вдома будуть і учні кількох шкіл Рівненщини. В Дубні та Острозі припинені заняття в усіх школах. Так само через високий рівень захворюваності на вимушені канікули відправлені учні двох шкіл у Здолбунівському районі та однієї у місті Корці, передає наш власкор Олександра Юркова.

Від учора на карантин закрито п’ять шкіл і в Луцьку. За повідомленням прес-служби тамтешньої міської ради, кількість відсутніх учнів у цих навчальних закладах становить від 24 до 31%. Крім того, за даними управління охорони здоров’я, станом на 8 грудня рівень захворюваності на гострі респіраторні захворювання в місті становив 159,9 хворих на 10 тисяч населення. Тоді як епідемічний поріг — 143 на 10 тисяч.

Тижневий епідемічний поріг захворюваності на грип та ГРВІ перевищено також на восьми адміністративних територіях Луганщини: у містах Луганську, Антрациті, Краснодоні, а також у Кремінському, Попаснянському, Лутугинському, Сватівському та Старобільському районах. Серед дітей епідпороги перевищено в усіх вікових групах. Зокрема, вже захворіло 1648 малюків віком до двох років, що на 33% перевищує епідпоріг. Утім, поки що закрито лише одну школу в Лутугинському районі. А загалом, за даними обласної СЕС, рівень захворюваності в регіоні становить 55,5 на 10 тисяч населення. І хоча поріг захворюваності перевищено на 13%, епідемічного рівня не досягнуто на жодній території Луганщини, повідомляє наш власний кореспондент Алла Антіпова.