«Приблизно щомісяця під час парламентських слухань проводиться розмова з громадськістю і з членами парламенту на ті чи інші злободенні теми життя нашого суспільства задля того, щоб ці рекомендації потім урахувати при формуванні законотворчого поля нашої держави. Тема, яка заявлена нині на парламентських слуханнях, є оригінальною, свіжою і несхожою на всі інші теми. Ми вперше за роки незалежності розглядаємо в парламенті роль, місце і значення українців у світовій цивілізації», — заявив Перший заступник Голови Верховної Ради України Адам Мартинюк, відкриваючи парламентські слухання на тему «Українці в світі».
«Сьогодні ми з вами маємо дати новий імпульс загальнонаціональному культурно-просвітницькому проекту «Українці в світі», який започатковано в нашій державі і який повинен слугувати посиленню та поліпшенню патріотичного виховання нашого суспільства», — зазначив політик, звертаючись до присутніх у парламентській залі.
Перший заступник глави парламенту висловив побажання, щоб учасники слухань «не забули, що на сьогодні так сталося, що українців доля закинула в різні світи, у різні країни». Але, звичайно, вони залишаються українцями, в той же час вони є громадянами тих держав, де живуть і творять на користь тих держав, разом із тим звеличуючи нашу державу і нашу націю, зауважив А. Мартинюк.
ДОВІДКОВО
На сьогодні кожен третій українець перебуває за межами нашої держави. Понад 17 мільйонів українців проживають у десятках інших країн.
«Цьому питанню потрібно буде надати імпульсу законодавчого, — переконаний А. Мартинюк. — На основі всебічного обговорення ми маємо знайти ті моменти, відбити ті позитивні тенденції, які варто врахувати в законодавстві, щоб далі підкріпити та зміцнити тему». При цьому Перший заступник Голови Верховної Ради висловив переконання в тому, що «поважний склад парламентських слухань дає всі підстави сподіватися і на предметну фахову розмову, і на конкретні рекомендації, які пізніше ухвалить парламент для врахування пропозицій доповідачів задля поліпшення ситуації в нашому суспільстві і за межами нашої держави».