Голову Верховної Ради України Володимира Литвина удостоєно Почесного золотого ордену Корейського університету іноземних досліджень «Ханкук», повідомляє прес-служба Верховної Ради.

Почесний золотий орден Голові Верховної Ради під час його офіційного візиту до Республіки Корея вручив ректор університету «Ханкук» Пак Чоль учора у Сеулі. Вітаючи В. Литвина, він висловив сподівання, що керівник українського парламенту сприятиме подальшому розвитку добрих відносин між Україною та Кореєю, зокрема, між навчальними закладами двох країн. При цьому Пак Чоль наголосив, що Почесний золотий орден уперше вручено представнику іноземної держави, і підкреслив, що цієї нагороди В. Литвин удостоєний за значний внесок у розвиток дружніх відносин між нашими країнами. «Вручаючи цей орден, ми вважаємо, що ви стали одним з нас», — сказав ректор.

Виступаючи перед професорсько-викладацьким складом та студентами університету, В. Литвин висловив переконання, що університетам належить майбутнє. «Держави, суспільство і народи приростатимуть виключно за рахунок знань, культури, адже все це дозволятиме будувати світ на нових технологіях, — зазначив керівник парламенту. — Переконаний, що університети перетворяться з освітніх закладів на центри політичних досліджень, зростатиме їх роль у виробленні рішень. Університети виступатимуть центрами, де прийматимуться і зберігатимуться ідентичність і культура народів».

Голова Верховної Ради України висловив упевненість, що університет «Ханкук» є тому гідним прикладом. Звертаючись до присутніх, В. Литвин наголосив, що в Україні знають і дуже шанують цей університет. «Ми готові до розширення зв’язків з українськими університетами, робимо все необхідне, щоб студенти-корейці, які вивчають українську мову, мали можливість стажуватися в Україні, більш того, — у Верховній Раді», — сказав він.

Із врученням Почесного золотого ордену В. Литвина привітав спікер Національної асамблеї Республіки Корея Пак Хі Те під час зустрічі у Національній асамблеї Республіки Корея. Відповідаючи на запитання журналістів по завершенні зустрічі, В. Литвин висловив задоволення тим, що в університеті «Ханкук» відкрито факультет україністики. 

Під час спілкування з журналістами у Сеулі Голова Верховної Ради України Володимир Литвин назвав останньою датою ухвалення державного бюджету на наступний рік 24 грудня поточного року. За його словами, за два тижні пленарної роботи, які матиме Верховна Рада до кінця року, головне — визначитися з доходною та видатковою частинами бюджету, рівнем інфляції, дефіцитом бюджету. На уточнювальне запитання про вимоги деяких політичних сил включити до бюджету наступного року витрати на проведення парламентських виборів у 2011 році 

В. Литвин відповів: «Можна вимагати будь-що, але якщо виборів немає, то про які видатки може йтися?»

Потрібно поєднати зусилля

Під час зустрічі Голови Верховної Ради зі спікером Національної асамблеї Республіки Корея Пак Хі Те сторони наголосили на необхідності подальшого розвитку співпраці в економічній сфері. За словами В. Литвина, свій внесок мають зробити і групи дружби парламентів наших країн, проаналізувавши можливості активізації двостороннього співробітництва і напрацювавши поетапний план роботи. «Групи дружби мають стимулювати уряди наших країн до активної співпраці. Можливості тут колосальні, потрібно поєднати наші зусилля», — наголосив він.

За словами В. Литвина, насамперед ідеться про співпрацю в галузі енергетики, високих технологій, машинобудування, особливо точного, літакобудування, космічній галузі, АПК, сферах екології, гуманітарно-освітній, науки та культури. Україна, сказав Голова Верховної Ради, зацікавлена в інвестиціях із Республіки Корея, тим більше що наша держава, за словами В. Литвина, сьогодні є стабільною та передбачуваною. Також ішлося про залучення південнокорейських компаній для підготовки до проведення в Україні чемпіонату Євро-2012.

Говорячи про інцидент між Корейською Народно-Демократичною Республікою і Республікою Корея 23 листопада 2010 року, Голова Верховної Ради заявив, що в Україні повністю поділяють занепокоєння цією ситуацією, яка створює загрозу безпеці на Корейському півострові та в регіоні Північно-Східної Азії. «Активізувати свої зусилля для розв’язання конфлікту мають міжнародні організації, включаючи ООН, щоб усі проблеми було вирішено мирним шляхом на основі норм міжнародного права», — підкреслив він.

Політичного забарвлення немає

Питання щодо етнічних корейців, які проживають в Україні, обговорювалося під час зустрічі В. Литвина у четвер у Сеулі зі спікером Національної асамблеї Республіки Корея Пак Хі Те. Голова Верховної Ради запевнив, що в нашій країні створено всі умови для забезпечення соціально-культурних потреб корейської діаспори. Зокрема, для вирішення всіх питань створено Спеціальний комітет з питань етнічних корейців, Асоціацію викладачів корейської мови, видається інформаційний бюлетень, який висвітлює життя корейської діаспори в Україні.

Зустріч Голови Верховної Ради України Володимира Литвина зі спікером Національної асамблеї Республіки Корея Пак Хі Те.

Студенти Корейського університету іноземних досліджень «Ханкук», які вивчають українську мову.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.