Чернігівщина, куди на чергову зустріч з виборцями з’їздив цього тижня народний депутат Олег Ляшко, зустріла гостей снігом та морозом. Утім, незважаючи на справжню зиму, всюди зустрічали депутата щиро та тепло. В Антонівку, приміром, Олег Ляшко привіз передноворічні подарунки багатодітній родині, в якій троє дітей — свої, а троє — прийомні. А навзамін від господині Надії Іванівни отримав у подарунок... живого індика. Заскочений таким екзотичним гостинцем, депутат спершу відмовився, а потім вирішив узяти, щоб передарувати в Озерянський Будинок для одиноких людей похилого віку, куди також заїхав під час своїх нинішніх відвідин. Тут нині проживає близько двадцяти стареньких. «Зробіть на Миколая смачну печеню та покуштуйте усі разом, — сказав депутат завідувачці закладу, передаючи такий незвичний «гостинець».
У кожному населеному пункті, куди заїжджав депутат, відбувалася коротка зустріч з людьми, на яку всі охоче сходилися — адже Ляшка в області знають добре. В кожне село протягом своєї депутатської каденції Олег Валерійович приїздив кілька разів. До того ж — кожний візит депутата завершувався конкретними справами: прокладеними дорогами, відремонтованими школами, дитсадками, ФАПами.
«Скоро розглядатимемо державний бюджет на 2011 рік, — повідомив депутат на зустрічі з мешканцями села Антонівка, — я буду обстоювати свою позицію: не менше одного мільярда гривень закласти на соціально-економічний розвиток сільських населених пунктів».
«Приміром, в Антонівці — всього 550 мешканців, але діють школа, дитсадок, клуб, працює медична амбулаторія, є своя церква. Все це складає серцевину села, і якщо закрити, приміром, школу чи дитсадок — як неперспективні — село буде приречене, — переконаний депутат. — Тому допускати цього не можна. Саме на підтримку освітніх, медичних, культурних закладів на селі й необхідно закласти кошти в держбюджеті».
До речі, запросили Ляшка й до антонівського клубу, де гостю влаштували справжній міні-концерт, а депутат вручив невелику матеріальну допомогу — аби облаштувати клуб до свят.
У райцентрі Варва зустріч з депутатом відбулася на місцевому базарі. Ляшку є з чим іти до людей. Адже в активі депутата — два відремонтовані дитсадки, Будинок культури, місцева гімназія; дві побудовані котельні, нова свердловина, 20 кілометрів прокладених доріг...
«Наш політикум потребує нових облич, потребує молодих, дієвих, небайдужих людей, — звернувся депутат до варвичан, коли ті почали питати про плани депутата на майбутнє. — Ви подивіться, в парламенті майже третина народних обранців не зареєстрували жодного законопроекту! Тому я на наступні парламентські вибори поведу власну команду, команду активних, перспективних політиків, котрі зуміють переламати ситуацію й на законодавчому рівні зможуть розробляти і втілювати чітку й зрозумілу всім стратегію державного розвитку».
У Мармазівській школі, яка була наступним пунктом у поїздці депутата, вчиться лише десятеро дітей. Та школа тримається — в ній чисто й тепло, от тільки незвично тихо...
«Дітей нема, бо люди тікають з села, а тікають вони, бо нема роботи, — каже Ляшко, — тому необхідно просто негайно, не відкладаючи на колись, розпочати, нарешті, втілювати в життя програму державної підтримки села. Чому селянин мусить здавати молоко та м’ясо перекупникам за безцінь? А чи не краще дати йому можливість відкрити своє невеличке підприємство — міні-молокозавод, приміром? Чому б державі не створити для цього умови — надавати кредити під мінімальні відсотки, спростити дозвільну систему, перестати тероризувати підприємців усілякими перевірками та ревізіями... В Стабілізаційному фонді на нинішній рік було закладено мільярд гривень на розвиток села, а реально виділено — сто мільйонів... Тоді як на Євро-2012 було закладено — і вже освоєно — 6 мільярдів... Невже футбольний чемпіонат для держави важливіший за стан українського села?»
Люди, які зійшлися на зустріч з депутатом до школи, слухають і погоджуються — справді, здають вони молоко по 2,5 гривні, а купувати голландський сир в магазині змушені вже по 70 гривень. Де логіка? І хто наживається на праці селян?..
Завітавши до Мармазівського дитячого садка, Олег Валерійович знову трішки побув у ролі Миколая та вручив завідувачці певну суму на святкові подарунки й солодощі для дітлахів. А ще — на кожній зустрічі «на ура» йшли настінні календарі на 2011 рік із зображенням депутата.
В Озерянах — наступному селі, яке відвідав Олег Ляшко, — школа більша, однак проблеми такі самі, як і всюди: маленькі зарплати, мізерні пенсії, розвалена соціальна інфраструктура.
«Єдиний шлях виведення країни з кризи — підйом економіки, створення нових робочих місць. Держава повинна не на словах, а на ділі надати людям можливість працювати на себе, — каже Ляшко під час зустрічі з педагогічним колективом школи. — Отоді й наповнення держбюджету буде нормальне, й зарплати вчителям достойні, й на пенсію можна буде спокійно жити, а не животіти».
Уже сутеніло, коли Олег Валерійович вирушив на Київ. «Коли говориш із людьми, потрібно бачити кожного й кожного чути. Отоді люди будуть тобі вірити і йти за тобою. А ти — зі свого боку — вже не зможеш відмахуватися від них нездійсненними обіцянками, бо не зможеш удруге прийти і сказати: вірте мені. Ось така взаємодія між депутатом та виборцями — найефективніша, — переконаний депутат.
Фото прес-служби О. Ляшка.