З метою забезпечення додержання гарантованих Конституцією України прав громадян вільно обирати і бути обраними до органів державної влади та органів місцевого самоврядування, приведення законодавства про вибори у відповідність із загальновизнаними міжнародними демократичними стандартами та прискорення його кодифікації Указом Президента України №1004/2010 від 2 листопада 2010 року була утворена Робоча група з питань удосконалення законодавства про вибори.
На першому її засіданні главою держави Віктором Януковичем було порушено питання щодо організації громадського обговорення проблем національного виборчого законодавства, у тому числі і в стінах Верховної Ради України.
З огляду на це за підтримки Голови Верховної Ради України Володимира Литвина при Інституті законодавства Верховної Ради України було утворено постійно діючий науково-практичний семінар з проблем виборчого законодавства України із залученням до його роботи, крім народних депутатів України, громадських організацій, що активно займаються зазначеною проблематикою, представників вищих юридичних навчальних закладів, юридичних факультетів та науково-дослідних установ. Такий склад учасників дасть змогу забезпечити високий професійний рівень дискусії, а також створить реальний зворотній зв’язок між громадськістю і законодавцями.
Перше засідання семінару на тему: «Кодифікація виборчого законодавства України: стан, проблеми, перспективи» відбулося 6 грудня 2010 року за участю: заступника голови Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва і місцевого самоврядування, народного депутата України, члена Робочої групи з питань удосконалення законодавства про вибори Юрія Ключковського, представників Інституту законодавства Верховної Ради України, начальника відділу з питань прав людини Департаменту конституційного та адміністративного права Міністерства юстиції України Сергія Юр’єва, президента Міжнародної громадської організації «Фонд сприяння демократичним виборам» Михайла Рябця, завідуючого кафедри конституційного та адміністративного права Київського університету економіки і права «КРОК» Віктора Кравченка, голови правління Всеукраїнської громадської організації «Комітет виборців України» Олександра Черненка, директора політико-правових програм Українського центру економічних і політичних досліджень імені Разумкова Юрія Якименка, керівника Всеукраїнської громадської організації «Інститут виборчого права» Володимира Ковтунця, голови Центру політичного аналізу та виборчого консалтингу Михайла Находи.
На семінарі, згідно з його програмою, крім проблем кодифікації виборчого законодавства, обговорювалися його сучасний стан і основні напрямки реформування, шляхи вдосконалення виборчого процесу в контексті адаптації національного законодавства України до європейських стандартів.
Під час дискусії учасники засідання підкреслили важливість публічного обговорення проблем національного виборчого законодавства, що є надзвичайно громіздким і нестабільним, містить значний масив розпорошеного, суперечливого і недосконалого нормативного матеріалу та потребує впорядкування. Більшість із них відзначали, що шляхом до сталого, досконалого та ефективного виборчого законодавства є його кодифікація. Водночас підкреслювалося, що вона не може відбуватись лише шляхом механічного об’єднання та упорядкування чинного нормативного матеріалу. Кодифікація передбачає змістовне вдосконалення законодавства: скасування застарілих і неефективних норм, заповнення прогалин, усунення дублювання, розбіжностей і суперечностей. Тому її завданням має стати системний виклад виборчого законодавства в одному законодавчому акті, а цілями — досягнення повноти і юридичної визначеності правового регулювання цього інституту. Наголошувалося на наявності достатньої теоретичної і практичної бази для завершення кодифікаційної діяльності.
Серед інших нагальних завдань удосконалення виборчого законодавства, поряд із необхідністю окреслення виборчої системи України, у виступах називалися: визначення загального змісту і обсягу основних суб’єктивних виборчих прав; розробку відповідних процедур позитивної реалізації прав і принципів об’єктивного виборчого права; закріплення належних і ефективних механізмів захисту прав виборців і усунення наслідків їх порушення тощо.
На думку учасників семінару, для дотримання загальновизнаних міжнародних стандартів демократичних виборів, повноцінного забезпечення реалізації конституційних принципів, реалізації основних виборчих прав громадян особливе значення має процедурна частина виборчого законодавства, яка не повинна допускати звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод.
Аналізуючи роль і місце громадських організацій у виборчому процесі, їхні представники порушували питання щодо надання права таким організаціям бути громадськими спостерігачами на виборах, ліцензування діяльності по організації навчання суб’єктів виборчого процесу, унормування процедур проведення соціологічних опитувань щодо результатів голосування (екзит-полів) тощо.
Учасники семінару висловили сподівання щодо подальшої співпраці державних та громадських інституцій у напрямку формування ефективного та стабільного виборчого національного законодавства.
Пропозиції та рекомендації учасників семінару планується узагальнити та передати до Робочої групи з питань удосконалення законодавства про вибори. Передбачається також публікація матеріалів семінару як науково-практичного видання.
Вл. інф.