Попередній аналіз запропонованого урядом проекту пенсійної реформи свідчить, що ця реформа є антисоціальною, бо влада намагатиметься розв’язати серйозні проблеми дефіциту бюджету Пенсійного фонду за рахунок пенсіонерів та простих громадян. На цьому наголошували народні депутати — члени опозиційного уряду під час учорашнього засідання «тіньового» Кабміну, присвяченого пенсійній реформі.
Прем’єр-міністр опозиційного уряду, депутат від БЮТ Сергій Соболєв зауважив, що ключовою статтею економії бюджетних коштів уряд вбачає підвищення пенсійного віку для жінок, а в перспективі — і для чоловіків, обмеження пенсій працюючим пенсіонерам. Однак це, на думку депутата, не призведе до бажаних результатів. Опозиційний міністр соціальної політики та праці Андрій Павловський повідомив, що запропоноване підвищення тривалості страхового стажу на п’ять років для чоловіків і жінок зачепить 12 мільйонів осіб, але дасть змогу заощадити лише 630 мільйонів гривень.
Водночас, на думку опозиційного міністра, в разі підвищення пенсійного віку виникнуть інші серйозні проблеми — люди старшого віку займатимуть робочі місця, а молодь опиниться безробітною, зменшуватиметься зарплата, бо люди передпенсійного віку погоджуватимуться працювати за будь-які гроші. Запропоновані новації фактично скасують право на дострокову пенсію для різних категорій працівників, зокрема, медиків, військовослужбовців, міліціонерів. А підприємців-спрощенців унаслідок запропонованої пенсійної реформи очікуватиме лише мінімальна пенсія. «Це ловля бліх, а не конкретні дії, — сказав А. Павловський. — Верх цинізму влади — розрахунок на те, що більшість українців не доживатимуть до пенсійного віку».
Члени опозиційного уряду також розкритикували пропозиції призупинити виплату пенсій працюючим пенсіонерам. А також призначення пенсії тільки із заробітку за даними системи персоніфікованого обліку. Тобто під час оформлення пенсії враховуватиметься лише зарплата за останніх 14 років. Водночас обмежити максимальний розмір пенсій (на рівні 12 прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб) пропонується лише для тих, хто оформлятиме пенсію після 1 січня 2011 року, а «старих спецпенсіонерів» ця норма не зачепить.
Опозиційний уряд звернувся до всіх політичних сил, громадських організацій та депутатських фракцій у Верховній Раді із закликом вимагати від влади провести громадське обговорення проекту Пенсійної реформи.