Пенсійне забезпечення в нинішньому вигляді не задовольняє багатьох, і Прем’єр-міністра Миколу Азарова — передусім. Про це свідчить його доручення голові правління ПФ Борису Зайчуку разом з Міністерством фінансів підготувати законопроект про обмеження максимального розміру пенсії.
За словами Прем’єр-міністра, абсолютно неправильно і несправедливо, що одні люди у нас отримують по 800 гривень пенсії, а інші — по 50 тисяч. На його думку, треба розробити законопроект, щоб уже з 1 січня 2011 року усунути таку несправедливість.
Микола Азаров бачить неабияку економію коштів, якщо обмежити максимальний розмір пенсії 10—12-ма її мінімальними розмірами. Окрім того, прем’єр доручив розглянути питання про зміну віку виходу на пенсію для окремих категорій громадян, при цьому порадивши почати з держслужбовців. Він запропонував порахувати, яка економія коштів буде від збільшення віку виходу на пенсію для чиновників. Так само Микола Азаров звертає увагу на той факт, що пільговий вихід на пенсію у 35 років не завжди виправданий. Одне слово, Пенсійному фонду і Міністерству фінансів доручено простимулювати людей до більш тривалої праці з можливістю повернути «відтерміновані пенсії» після подолання дефіциту Пенсійного фонду.
Причини і наслідки дефіцитності Прем’єр-міністр усвідомлює добре, оскільки він вважає за необхідне негайно переходити до накопичувальної системи та пенсійного страхування, стимулів виводити заробітні плати з тіні.