Голова Луганської облдержадміністрації Володимир Пристюк вважає за необхідне збільшити нормативну вартість квадратного метра житла для молодіжного будівництва до 5 тис. грн. Мінрегіонбуд не переглядав цю норму з 2009 року. Сьогодні вартість квадратного метра становить менш як 4 тис. грн.
У рамках програми молодіжного житлового будівництва держава кредитує, виходячи зі старої суми. Різницю між нормативною й фактичною вартістю доводиться сплачувати самим учасникам програм. Як вважає директор регіонального управління держфонду сприяння молодіжному житловому будівництву Сергій Морнєв, підвищення нормативної вартості житла допоможе всім, хто захоче його придбати, скориставшись будь-якою з реалізованих в області програм.
Зокрема, на сесії облради в жовтні було прийнято Регіональну програму будівництва доступного житла на період до 2017 року. За рахунок коштів державного й місцевого бюджетів фонд сплачує до 30 відсотків вартості житла у тих будинках, які визначить спеціальна міжвідомча комісія й затвердить Мінрегіонбуд. Крім того, працює програма з надання безповоротної фінансової допомоги родинам, які потребують поліпшенні житлових умов. Мова йде про споруджувані будинки, ступінь готовності яких на сьогодні становить не менш як 70 відсотків. Поки визначено три такі будинки в Луганську. Житло в них може придбати будь-який житель області, що перебуває на квартирному обліку.
Оскільки й решту відсотків від вартості квартир зможе сплатити далеко не кожен «черговик», укладено договори з Ощадбанком про кредитування покупців доступного житла під 16 відсотків річних.
 
Луганськ.