У 2011-му абітурієнти зможуть складати тести з російської мови, реєструватися на ЗНО поштою, а історію та географію писати на півгодини довше. Директор Українського центру оцінювання якості освіти (УЦОЯО) Ігор Лікарчук розповів про особливості зовнішнього незалежного тестування в наступному році.
Отже, ЗНО-2011 заплановано на 2—24 червня, результати абітурієнти отримають до 5 липня. До цього терміну також планують розглянути апеляції учасників. Обов’язковим для тестування буде українська мова та література, серед інших предметів: математика, історія України, фізика, хімія, географія, біологія, англійська, німецька, французька, іспанська мови й уперше — російська.
Абітурієнт зможе зареєструватися для проходження тесту з п’яти предметів. Щоправда, перелік цих дисциплін зможе змінювати на власний розсуд необмежену кількість разів.
Щоб записатися на тести, тепер зовсім необов’язково їхати в пункти реєстрації та вистоювати довгі черги. У 2011-му кожний бажаючий може скачати на сайті УЦОЯО спеціальну програму та з її допомогою сформувати необхідний пакет документів, який треба відправити поштою у регіональний центр. На все про все — два місяці. Доступ до програми буде відкрито 1 січня, а закінчиться реєстрація опівночі 28 лютого (за штемпелем поштового відділення).
Крім того, внесені зміни в специфікацію тестів з деяких предметів. Так, у тестах з історії України, біології та географії вперше використовуватимуться завдання, що передбачають коротку відповідь множинного вибору. Приміром, із семи запропонованих варіантів на поставлене питання доведеться вибрати відразу кілька правильних. Ігор Лікарчук зазначив, що на сайті Центру вже розміщені зразки таких завдань. Крім того, потренуватися можна буде під час пробного тестування, реєстрація на яке завершується 10 грудня.
Ще одне нововведення — на численні прохання час на виконання тестів з історії України та географії буде збільшений зі 120 до 150 хвилин, а в тестах зі іноземних мов кількість завдань скоротиться з 51 до 46.
Також абітурієнтів чекає посилення відповідальності за використання технічних засобів.
— Якщо в учасника тестування виявлять мобільний, то це стане приводом для анулювання результатів, причому неважливо, встиг він ним скористатися чи ні. Жодних запитів до операторів мобільного зв’язку із цього приводу ми не робитимемо, — уточнив директор УЦОЯО.
Він також додав, що персонал пунктів тестування буде зобов’язаний надати місце для зберігання мобілок на час виконання тестових завдань. Найімовірніше, це буде спеціальний стіл біля входу в аудиторію. Крім того, Ігор Лікарчук порадив не купувати посібники з підготовки до тестів, які продаються на ринках.
— Український центр оцінювання якості освіти не рекомендував до друку жодне з таких видань. Кращим джерелом для підготовки до зовнішнього оцінювання, як і раніше, залишається шкільний підручник, — наголосив він.
Як і раніше, за всі тести заплатить держава, для абітурієнтів ЗНО буде безплатним.