Григорія Сковороду, Тараса Шевченка, Лесю Українку, Миколу Гоголя та багатьох інших наших видатних співвітчизників згадували вчора в сесійній залі під час парламентських слухань «Українці в світі». Ініціатор їх проведення, народний депутат Петро Ющенко, звернув увагу на те, що проект, який він представляє, «демонструє вклад українства в становлення світової цивілізації». 

 

Він включає в себе духовну, державотворчу, культурологічну, медичну, військову, літературознавчу, просвітницьку, науково-технічну галузі та спорт. У галереї портретів «Українці в світі» представлені наші духовні особи та народні герої, царі та царівни, політики та музиканти, воїни та князі, письменники та вчені, філософи. Учасники дійства — українці, греки, татари, росіяни, євреї, поляки та інші.

Як зауважив заступник міністра закордонних справ Руслан Демченко, цей проект «безперечно, має посісти одне з чільних місць у системній роботі з популяризації історичної спадщини та культурних здобутків України, зміцненні її міжнародного іміджу як європейської держави, що відіграла і продовжує відігравати значну роль у розвиткові сучасної цивілізації». Урядовець наголосив, що МЗС всіляко сприяло створенню пам’ятної галереї. А особливо активно над створенням проекту працювали дипломати, які допомагали віднаходити дані про відомих українців із діаспори. Тепер же галерея прислужиться їм — для поширення інформації про досягнення наших співвітчизників.

Водночас Перший заступник Голови Верховної Ради Адам Мартинюк наголосив на тому, що темі українства в світі треба надати законодавчого імпульсу. Адже слухання якраз полягають у тому, щоби на основі всебічного обговорення знайти моменти, які варто врахувати в законодавстві.