Перший заступник Голови Верховної Ради України Адам Мартинюк прийняв офіційну делегацію Арабської Республіки Єгипет на чолі з міністром закордонних справ цієї країни Ахмедом Абуль-Гейтом.
Час відкрити горизонти
«Сьогодні історичний день, оскільки вперше за часів незалежності України в стінах Верховної Ради перебуває гість такого високого рангу з Єгипту», — заявив Перший заступник Голови Верховної Ради України Адам Мартинюк.
До того ж перший заступник глави парламенту висловив сподівання, що це може стати певним кроком на шляху підготовки офіційного візиту Президента АРЄ до України.
У свою чергу, керівник єгипетського зовнішньополітичного відомства дав зрозуміти, що поінформує главу його держави про те, що це може бути бажаний для обох країн візит, і висловив переконання, що «Президент АРЄ вітатиме цю пропозицію». За словами А. Абуль-Гейта, «прийшов час відкрити горизонти і працювати далі».
У ході зустрічі Перший заступник Голови Верховної Ради поінформував главу єгипетського дипломатичного відомства про внутрішньополітичну ситуацію в Україні. В цьому контексті він наголосив на необоротності курсу реформ, проголошених Президентом, політичній стабільності, яка спостерігається після завершення минулої президентської кампанії та повернення у правове поле норм Конституції редакції 1996 року, поліпшенні економічної ситуації.
Він нагадав, що після набуття Україною незалежності наша країна мала високий старт у розвитку економіки та потужний промисловий і кадровий потенціал. Проте, зазначив політик, «відсутність у країні політичної волі та політичної стабільності призвели до погіршення життя людей». При цьому А. Мартинюк висловив сподівання, що «діючий Президент, маючи підтримку уряду, парламенту й народу, який його обрав, має шанси здійснити необхідні для країни реформи».
Збільшать обсяги двосторонньої торгівлі
Торкаючись торговельно-економічного співробітництва між Україною та Єгиптом, А. Мартинюк наголосив, що наші країни мають реальний потенціал задля збільшення обсягів двосторонньої торгівлі. За його словами, «офіційні показники цих взаємин за 9 місяців 2010 року наочно підтверджують, що наші країни успішно долають наслідки світової фінансової кризи й динамічно відновлюють обсяги імпортно-експортних потоків».
Діалог
Коментуючи вагомість міжпарламентської складової україно-єгипетського міждержавного діалогу, А. Мартинюк зауважив на необхідності його інтенсифікації. На переконання політика, ефективна співпраця вищих законодавчих органів обох країн сприятиме поглибленню взаємостосунків на міждержавному рівні.
Перший заступник глави українського парламенту висловив упевненість, що дружні взаємовигідні відносини між Україною та Єгиптом і надалі успішно розвиватимуться на благо народів обох країн. При цьому він дав зрозуміти, що обмін візитами на вищому державному рівні міг би мати історичне значення в україно-єгипетських взаєминах, для яких усі необхідні політичні та економічні передумови вже існують.
У цьому контексті глава єгипетського дипломатичного відомства Ахмед Абуль-Гейт запросив Першого заступника Голови Верховної Ради України Адама Мартинюка відвідати з візитом Арабську Республіку Єгипет у зручний для нього час.
У зустрічі взяли участь представники дипломатичних відомств України та Арабської Республіки Єгипет.
Прес-служба Першого заступника Голови Верховної Ради.