«Хотіли, як у Європі, а вийшло, як в Україні», — зазначив у вівторок в ефірі «5 каналу» заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко, говорячи про історію з адміністративною реформою.
На його думку, правильним було б публічно обговорити з фахівцями та експертами концепцію адміністративної реформи, визначити оптимальну структуру виконавчої влади, яка передбачала б більш ефективну систему управлінської моделі та відповідно обіцяне скорочення державних службовців і економію бюджетних коштів. «А вже після цього етапу вийти на рівень обговорення, як замість партійних квот віднайти професійних фахівців та менеджерів і відповідно забезпечити нову якість уряду, зокрема, та виконавчої влади загалом», — наголосив М. Томенко.
Микола Томенко сказав, що саме таким шляхом йшли європейські країни протягом останніх кількох років у період фінансової та економічної кризи.
«Очевидно, й подальші кадрові призначення будуть призначеннями за ознаками відданості чи партійної належності», — підсумував політик.
Заступник глави парламенту також вважає, що за результатами майже річної діяльності й передовсім з огляду на невиконання головної обіцянки — податкової реформи та бюджету на основі нової податкової реформи, у відставку повинні йти не окремі чиновники, а уряд загалом.
Добрі справи робляться не під партійними прапорами
Перебуваючи в Чернігівській області, заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко та народний депутат Валерій Дубіль взяли участь у зборах жителів села Дідівці Прилуцького району, на якому обговорювалося питання відродження музею-садиби визначного історика Миколи Костомарова. «Сьогодні сільська рада Дідівців на зборах трьох сіл підтвердила прагнення і надалі відроджувати музей-садибу», — повідомив результати зібрання М. Томенко. Натомість, за його словами, роботи з відбудови музею зупинені через втручання місцевих чиновників, які вважають, що «лише вони повинні ініціювати та здійснювати роботи на цьому місці».
Водночас Микола Томенко нагадав, що в той момент, коли роботи з відбудови музею-садиби були розпочаті, об’єкт перебував в аварійному стані, й ні обласна, ні районна влади не доклали жодних зусиль, щоб розпочати там роботи. «Сьогодні спроби зупинити реставрацію цього об’єкта пояснюються виключно політичними причинами: роботи ведуть громадські діячі та народні депутати, які представляють опозицію, і місцевих чиновників непокоїть, що добра історична справа робиться не під прапорами Партії регіонів», — зазначив заступник Голови Верховної Ради.
Прес-служба Миколи Томенка.