Наступного року повинна бути проведена медична реформа. Про це заявив на прес-конференції член Комітету з питань охорони здоров’я Валерій Коновалюк (Партія регіонів).
Народний депутат повідомив, що на проведення реформи охорони здоров’я потрібно півтора мільярда гривень. Основне завдання, за його словами, — зламати схему Міністерства охорони здоров’я, за якою кожна третя гривня, спрямована з бюджету на медицину, осідає в кишенях чиновників.
«Я привселюдно заявляю, що не проголосую за проект бюджету на майбутній рік, якщо там не буде передбачено кошти на проведення реформи в охороні здоров’я і створення соціальної електронної карти. Тому з моєї ініціативи створена міжвідомча комісія в Міністерстві фінансів, яка опікується цією програмою», — підкреслив народний депутат.
За його словами, електронна соціальна карта дасть змогу регламентувати пільги, в тому числі й у медичному обслуговуванні.
Валерій Коновалюк нагадав, що півтора року тому до парламенту внесено проект закону про впровадження обов’язкового медичного страхування. Однак його досі не розглянуто.
Також Валерій Коновалюк підкреслив, що рівень стану здоров’я населення сьогодні вкрай тривожний.
Статистика
В Україні порівняно з європейськими країнами дитяча смертність вище втричі, на 10—15 років менша середня тривалість життя громадян, 66 відсотків усіх смертей у країні — наслідок серцево-судинних захворювань. Також Україна посідає лідируючі місця за смертністю від захворювання туберкульозом, СНІДом.
Парламентарій повідомив, що півтора року тому було виділено з держбюджету понад 70 мільйонів гривень на створення центру грипу, якого досі немає. Також немає відповідних фахівців, тест-систем, не проведено жодного лабораторного дослідження. Крім того, на сьогоднішній день дуже велика смертність через низьку кваліфікацію людей у білих халатах.
Ціна лікарської помилки
В Україні щодня помирають 3—5 людей і більш як 20 — отримують інвалідність через безвідповідальність медичних працівників.
Крім того, 40 відсотків препаратів в аптеках — фальсифіковані. І на це теж влада повинна звернути увагу.
Валерій Коновалюк звернувся до Президента та уряду з проханням негайно розглянути питання про відповідальність міністра охорони здоров’я Зіновія Митника і створити спеціальну комісію, яка перевірила б роботу міністерства і його причетність до можливих корупційних схем.