Представник Президента у Верховній Раді, народний депутат Юрій Мірошниченко вважає, що заяви глави партії «Батьківщина» Олександра Турчинова щодо створення ініціативної групи для проведення референдуму з дострокового припинення повноважень парламенту і Президента не можуть мати правових наслідків. Оскільки, на його переконання, строк повноважень парламенту та глави держави, а також підстави для позачергових виборів визначено Конституцією України.
Але для цього, переконаний депутат, немає жодних конституційних підстав, повідомляє його прес-служба.
Дострокове припинення повноважень глави держави відповідно до Конституції можливе лише у разі відставки, імпічменту, смерті та за станом здоров’я. А, наприклад, заяву про відставку Президент особисто має проголосити на пленарному засіданні, а питання про його усунення з поста в порядку імпічменту ініціюється більшістю від конституційного складу парламенту.
Водночас Основний Закон не містить положень щодо можливості дострокового припинення повноважень Верховної Ради та Президента внаслідок референдуму. Крім цього, зазначені питання не можуть бути предметом референдумів відповідно до закону про всеукраїнський та місцевий референдуми.
«Отже, такі заяви мають виключно політичний характер і свідчать про намагання бютівців у такий спосіб привернути до себе увагу», — констатував Юрій Мірошниченко.