У столиці в галереї мистецтв ім. Олени Замостян, що на Подолі, відкрилася виставка фоторобіт «Заповітна Україна». До кінця року її зможуть відвідати кияни, а з наступного фотовиставка вирушить у подорож регіонами.
Загалом на конкурс, що його зорганізували Державна служба заповітної справи, проект Програми розвитку ООН в Україні, Глобальний екологічний фонд та всеукраїнська громадська організація «Асоціація природоохоронних територій України», надійшло понад 700 робіт. Тому відібрати із них 50 було нелегким завданням для журі, зазначив старший програмний менеджер представництва програми розвитку ООН в Україні Сергій Волков. Він також додав, що «виставка засвідчила, що в нашій країні є не лише Крим і Карпати, а й багато інших цікавих місцин, прекрасних ландшафтів та унікальних природних цікавинок».
Та хай там як, а перше місце посіла робота Юрія Пекеніса «Мелодія ріки» (р. Яремча, Карпатський національний природний парк). Другу нагороду журі віддало фотороботі Олександра Котенка «Вечір Мармаросів», яку він зробив у Карпатському біосферному заповідникові. На третьому місці фотографія гори Писаний камінь — геологічної пам’ятки природи Івано-Франківщини, автором якої є Роман Федоришин. Окремий приз отримала робота Ольги Демченкової «Захід сонця на мисі Айя», яку обрали кращою відвідувачі інтернет-порталу, де знаходиться офіційна сторінка конкурсу. Тож найпопулярнішими об’єктами як за відвідуванням, так і за фотографуванням таки залишаються Карпати. А ще «героями» багатьох робіт стали Кримський природний заповідник, національний природний парк «Синевир», Шацькі озера, Опукський природний заповідник, національний природний парк «Подільські Товтри» тощо.
До речі, Міжнародний рік різноманіття, яким ООН проголосила нинішній 2010-й, добігає кінця, але важливо пам’ятати про збереження природи не лише в спеціально відведений період, а й повсякчас. Адже на сьогодні, за даними ООН, під загрозою зникнення перебувають понад сім тисяч видів тварин і майже 60 тисяч видів рослинного світу. А за останні п’ятнадцять років Червона книга України потовщала майже на третину. Тим часом втрата біорізноманіття загрожує нестачею харчових продуктів, деревини, лікарських засобів, джерел енергії, зменшує наші можливості для відпочинку і туризму.