На розгляді в комітеті Верховної Ради України з питань правової політики знаходиться законопроект, який має на меті впорядкування питань, пов’язаних із легалізацією самочинного будівництва. Автори проекту пропонують викласти у новій редакції статтю 376 Цивільного кодексу, яка визначає дане питання.

Необхідність прийняття

Механізм визнання права власності на самочинно побудоване нерухоме майно не є досконалим. Зокрема, ст. 376 ЦК передбачена можливість визнання права власності на нерухоме майно за особою, яка здійснила самочинне будівництво на земельній ділянці, яка не перебуває у її власності чи користуванні. При цьому не конкретизовано, на якій стадії повинно відбуватись надання земельної ділянки вказаній особі — до чи після визнання права власності на будівлю. Користуючись вказаною невизначеністю, значного поширення набув механізм захоплення земельних ділянок державної власності шляхом визнання права власності на нерухоме майно. Механізм досить простий: неправомірно захоплюється земельна ділянка земель запасу, будується на ній житловий чи інший будинок та через суд визнається право власності на нього. Після чого від органу, уповноваженого розпоряджатись землею, вимагається приватизація чи надання в оренду земельної ділянки, на якій ця ділянка розташована.

Що пропонується

Зміни нададуть можливість визнання в судовому порядку права власності на самочинно збудоване нерухоме майно лише особам, яким належать земельні ділянки, на яких це майно розташоване.

Буде встановлено перелік категорій земельних ділянок, легалізація самочинного будівництва на яких заборонена на будь-яких підставах. Це землі: природно-заповідного фонду та іншого природоохоронного призначення, історико-культурного призначення, водного фонду, лісогосподарського призначення.

Також передбачається встановити заборону на визнання права власності на самочинно побудований об’єкт, споруджений з істотним порушенням державних будівельних норм, яке може спричинити руйнування цього майна, інших об’єктів нерухомого майна, завдання аварійної ситуації чи завдання шкоди життю, здоров’ю фізичних осіб. Крім того, пропонується визначити наслідки здійснення самочинної забудови з порушенням вимог щодо такого будівництва. Так, пропонується встановити, що самочинно збудоване нерухоме майно, що знаходиться на землях категорій, де його легалізація заборонена, підлягає знесенню. У разі ж здійснення самочинного будівництва землевласником (землекористувачем) з істотним порушенням державних будівельних норм, суд постановляє рішення, яким зобов’язує особу, яка здійснила (здійснює) будівництво, провести відповідну перебудову. Якщо проведення такої перебудови є неможливим або особа, яка здійснила (здійснює) будівництво, відмовляється від її проведення, таке нерухоме майно за рішенням суду підлягає знесенню за рахунок особи, яка здійснила (здійснює) будівництво з приведенням земельної ділянки до попереднього стану.