Перший заступник Голови Верховної Ради України Адам Мартинюк прийняв міністра закордонних справ Естонської Республіки Урмаса Паета (на знімку праворуч).

Нам легко вести діалог з Естонією
«Україна розвиватиме діалог з усіма країнами Євросоюзу і, зокрема, з Естонією. Ми високо цінуємо позиції Естонської Республіки в наших взаєминах. У нас немає жодних претензій одне до одного і нам легко вести діалог», — заявив А. Мартинюк.
У контексті обговорення зовнішньополітичної складової україно-естонських взаємин він висловив подяку Естонській Республіці за підтримку кандидатури України на головування в ОБСЄ 2013 року.
Водночас Перший заступник глави парламенту поінформував естонську сторону про підсумки роботи саміту Україна—ЄС, що проходив наприкінці листопада у Брюсселі. Головним результатом високого зібрання, на думку А. Мартинюка, стало, зокрема, схвалення Плану дій щодо лібералізації візового режиму для громадян України з подальшим його скасуванням. У цьому контексті він дав зрозуміти, що Україна розраховує на експертну допомогу з боку Естонії в питанні практичної імплементації цього Плану дій.
Роль опозиції
Утім, відповідаючи на запитання глави естонського зовнішньополітичного відомства, якою має бути роль опозиції в нових реаліях, Перший заступник Голови Верховної Ради зазначив: «Хотілося б, щоб опозиція працювала більш ефективно». На його думку, політичні сили, що вважають себе опозиційними, «працюють на послаблення позицій Української держави на міжнародному рівні, замість того, щоб працювати на розбудову країни всередині». На його погляд, основна причина полягає в тому, що «опозиційні сили продовжують президентську кампанію, котра завершилася майже рік тому, намагаються отримати реванш, а при цьому не мають політичної ідеологічної основи». Яскравим прикладом деструктивної роботи опозиції є блокування нею роботи Верховної Ради саме у дні, коли вона сама формує порядок денний роботи парламенту. Крім того, сказав А. Мартинюк, «на місце тих політичних партій, котрі 2004 року отримали величезний кредит довіри українського народу, після чого бездарно його втратили, приходять нові політичні сили, що підтверджується результатами виборів на місцевому рівні». На його думку, ці політичні сили мають шанс бути обраними до парламенту в результаті наступних парламентських виборів.
Зачіпаючи економічну складову життя України, А. Мартинюк наголосив на деяких позитивних моментах. За його словами, «минулого року спостерігалося істотне падіння економічних показників».
Проте, зазначив український політик, великої роботи потребують аграрний сектор та будівельна галузь.
Курс на реформи
Коментуючи проголошений Президентом курс проведення в Україні реформ, 
А. Мартинюк підкреслив, що «Президент, уряд і парламент рішуче стали на шлях реформ», і висловив переконання в їхній реалізації.
У рамках зустрічі сторони також наголосили на обопільній зацікавленості в подальшому поглибленні взаємин у сфері економіки. Зокрема, У. Пает, зауважив на необхідності проведення спільних економічних форумів.
Обговорюючи парламентську складову міждержавної співпраці України та Естонії, сторони погодились із необхідністю її інтенсифікації. На думку співрозмовників, обмін офіційними візитами керівників парламентів обох країн сприятиме ефективності діалогу законодавців.
А. Мартинюк та У. Пает, підбиваючи підсумки зустрічі, засвідчили актуальність та необхідність активізації міждержавного україно-естонського діалогу на найвищому рівні в форматі і двосторонніх, і багатосторонніх взаємин.
У зустрічі взяли участь Надзвичайний і Повноважний Посол України в Естонії Віктор Крижанівський та глава дипломатичної місії Естонії в Україні Яан Хейн.
Прес-служба  Першого заступника Голови Верховної Ради України.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.