Голова Верховної Ради України Володимир Литвин вважає одним з головних питань україно-в’єтнамських взаємин відновлення та активізацію політичного діалогу на найвищих рівнях.
Про це В. Литвин заявив у інтерв’ю англомовній в’єтнамській газеті «В’єтнамньюс», опублікованому у вівторок. На його думку, активізація політичного діалогу, у свою чергу, сприятиме створенню умов, необхідних для розвитку всього комплексу двосторонніх відносин.
Роль міжпарламентських зв’язків
Керівник українського парламенту зазначив, що В’єтнам був, є і завжди буде важливим партнером України у Південно-Східній Азії. «Наші народи, незважаючи на велику відстань між країнами, поєднують традиційно дружні стосунки, які сформувалися ще за часів колишнього Радянського Союзу. У свою чергу, це є міцним підґрунтям для подальшого плідного розвитку двосторонніх відносин», — сказав він.
В. Литвин наголосив на істотному зростанні ролі та значення міжпарламентських взаємин для всього комплексу двосторонніх відносин. «Міжпарламентські зв’язки органічно доповнюють систему міждержавних стосунків на рівні лідерів країн, міжурядових контактів у торговельно-економічній сфері. Вони мають особливий потенціал у гуманітарній площині, галузі народної дипломатії, міжлюдських контактів», — сказав Голова Верховної Ради, додавши, що Україна готова до істотної активізації зв’язків на цьому напрямі.
Віха в історії
Голова Верховної Ради України Володимир Литвин у вівторок зустрівся з Президентом Соціалістичної Республіки В’єтнам Нгуєн Мінь Чієтом.
На початку зустрічі Президент Соціалістичної Республіки В’єтнам відзначив, що наші країни пов’язують давні відносини, які його країна прагне розвивати й надалі. В цьому контексті Нгуєн Мінь Чієт висловив упевненість у тому, що візит української парламентської делегації сприятиме активізації двосторонніх взаємин і стане важливою віхою в історії дружби між нашими країнами.
У свою чергу, Голова Верховної Ради назвав нинішній візит значущим, оскільки останні десять років через різні обставини між нашими країнами практично був відсутній діалог на найвищому рівні. За його словами, зустріч президентів В’єтнаму і України, яка відбулася під час «саміту тисячоліття» в рамках пленарного засідання високого рівня Генеральної Асамблеї ООН у вересні ц. р., стала «поштовхом для початку нового етапу розвитку взаємин».
Президент Соціалістичної Республіки В’єтнам заявив, що в його країні очікують на візит Президента України Віктора Януковича, і повідомив, що також має намір відвідати нашу країну з візитом.
В. Литвин заявив, що візит парламентської делегації має сприяти активізації роботи щодо розширення договірно-правової бази двосторонніх взаємин. Він повідомив, що нині на опрацюванні в міністерствах та відомствах перебуває угода про співробітництво у сфері стандартизації, метрології та оцінки відповідності між Державним комітетом України з питань технічного регулювання і Міністерством науки і технологій Соціалістичної Республіки В’єтнам.
Майбутня спільна бізнес-рада
Голова Верховної Ради України Володимир Литвин у вівторок зустрівся з Прем’єр-міністром Соціалістичної Республіки В’єтнам Нгуєн Тан Зунгом (на знімку).
На початку зустрічі Прем’єр-міністр заявив, що у В’єтнамі надають важливого значення візиту української парламентської делегації.
Під час зустрічі В. Литвин і Нгуєн Тан Зунг наголосили на важливості активізації торговельно-економічної співпраці, зокрема, у сфері машинобудування, суднобудування, металургії, авіабудування, енергетики, нафтохімічної промисловості, видобування та експлуатації корисних копалин, у науково-технологічній галузі.
Прем’єр-міністр Соціалістичної Республіки В’єтнам виступив з ініціативою створення спільної україно-в’єтнамської бізнес-ради, яка б напрацьовувала пропозиції щодо двостороннього співробітництва для урядів обох держав.
Керівник українського парламенту також запропонував обговорити можливість участі в’єтнамської сторони у підготовці до проведення в Україні чемпіонату Євро-2012 у частині розвитку інфраструктури та готельного господарства, оскільки, за його словами, В’єтнам має великий досвід в цих сферах.
Головні підсумки
Головним підсумком зустрічей і перемовин в Ханої є розуміння необхідності співпраці України і В’єтнаму та налаштованість на її активізацію. На цьому наголосив Голова Верховної Ради України Володимир Литвин, спілкуючись із журналістами у вівторок після завершення зустрічей з Президентом Соціалістичної Республіки В’єтнам Нгуєн Мінь Чієтом і Прем’єр-міністром Соціалістичної Республіки В’єтнам Нгуєн Тан Зунгом.
За словами В. Литвина, пауза у двосторонніх взаєминах, яка тривала десять років, і той факт, що за останній час майже дванадцять візитів найвищих рівнів з обох сторін скасовувалися через різні об’єктивні причини, призвели до втрати потенціалу, насамперед у плані експорту продукції. «Не могли вивчити ринок і запропонувати свою присутність», — сказав В. Литвин і додав, що «через тривалу паузу Україна багато втратила, адже товарообіг обсягом 150 млн. доларів — це надзвичайно мало для такого ринку, як В’єтнам».
Прес-служба Верховної Ради України.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.
Зустріч Володимира Литвина з Президентом Соціалістичної Республіки В’єтнам Нгуєн Мінь Чієтом.