Експерти висловлюються про грядущі зміни в пенсійному законодавстві
Пенсійний фонд та Міністерство фінансів готують законопроект стосовно обмеження максимального розміру спеціальних пенсій, із тим щоб він набрав чинності з 1 січня наступного року.
Як відомо, перші коментарі з цього приводу дав на телебаченні й віце-прем’єр Сергій Тігіпко. Майже одночасно з коментарями на тему пенсійної реформи виступили в приміщенні інтернет-видання «Обозреватель» колишній перший заступник міністра праці та соціальної політики Павло Розенко і колишній керівник групи радників Нацбанку, член ради підприємців при Кабінеті Міністрів Віктор Лисицький (на знімку справа наліво).
На думку Павла Розенка, уряд не зробив жодного предметного кроку, який можна назвати реформаторським у розбудові нинішньої пенсійної системи. Так само нинішні доручення обмежити максимальні розміри пенсій — вимушений напівкрок. Вимушений, оскільки уряд прагне збалансувати дефіцит Пенсійного фонду в 26,6 мільярда гривень. Напівкрок, оскільки це не вирішує проблеми підвищення заробітних плат до рівня, який надає повноцінний ресурс для поповнення Пенсійного фонду. Павло Розенко впевнений, що теперішня динаміка ВВП дає змогу з липня 2011 року підняти рівень середньої заробітної плати в країні в 1,5—2 рази. А вирішувати проблеми пенсійного забезпечення слід комплексно, спираючись на чинну, але наразі малодієву, трирівневу систему — солідарну, накопичувальну й недержавну. Перша солідарною вважається лише формально через різкі контрасти в базах нарахованих пенсій. До другої — руки не дійшли через відсутність законодавчо відпрацьованих схем. Третю експлуатує лише три відсотки працездатного населення (здебільшого — найзаможніша частина).
За підрахунками Павла Розенка, які спираються на розміри тіньової економіки, щороку в країні виплачується 130—150 мільярдів зарплат, з яких не сплачуються податки, внески в Пенсійний фонд. Отже, вирішувати проблему комплексно — означає ще й виводити економіку з тіні.
Утім, на думку Віктора Лисицького, масштаби тіньової економіки вочевидь перебільшуються. На це вказують і макроекономічні показники, й робота над помилками Податкового кодексу.
Коли слухав обох експертів, згадалися слова віце-прем’єра Сергія Тігіпка про те, що єдине, чого він боїться, то це нічого не робити, а помилки його не лякають. Навчимося прислухатися одне до одного, то помилок можна й уникати.