Там вважають: криза минула
У Криму — наплив курортників. Такої кількості відпочивальників зимової пори тут не бачили більш як десять років. Нині 150 працюючих санаторіїв завантажені майже наполовину. Місцева влада стверджує, що нинішні показники б’ють усі рекорди, й рапортує: курорти Криму нарешті вийшли з кризи.
— За десять місяців на півострові відпочили 5,6 мільйона осіб, а це на 15 відсотків більше, ніж торік, — розповів на прес-конференції у Києві міністр курортів і туризму Автономної Республіки Крим Олександр Лієв. — Рекордною стала частка туристів із країн СНД, водночас зменшилася кількість наших співвітчизників. На жаль, число відпочивальників із країн далекого зарубіжжя залишилося на рівні попереднього року.
Як і колись, туристів тут рахують за пасажиропотоками, але погоджуються: подібна методика потребує доопрацювання.
— Це неточний спосіб. Ми плануємо запровадити облік туристів за допомогою операторів мобільного зв’язку. Це дасть можливість не тільки визначити, скільки їх на ту або іншу хвилину перебуває на території Криму, а й сегментувати за тим, звідки вони прибули, активністю їхнього пересування, — пояснив міністр.
Крім цього, в Криму сподіваються розбити приїжджих за групами платоспроможності. Наприклад, подивитися, скільки вони купують хліба або інших дорожчих товарів.
О. Лієв також повідомив, що бюджет на підготовку й проведення курортного сезону 2010 року становив трохи більше трьох мільйонів гривень. Наступного року влада обіцяє розщедритися і подвоїти цю суму. А от ціни на відпочинок знижуватимуться.
— Під час кризи наш не зовсім адаптований до реалій курортний ринок намагався діяти неринковими методами й заробляти за рахунок підняття цін. Цей період минув. Усі вже відчули відновлення після кризи, і я впевнений, що це має відбитися на цінових пропозиціях, — зазначив О. Лієв.
За його словами, уже цієї зими ціни на відпочинок знизилися порівняно з минулим роком. «Наприклад, в одному з чотиризіркових готелів торік ціна номера становила 1100 гривень, сьогодні цей самий номер здається за 800—850», — наголосив він.
Водночас новорічні канікули в Криму влетять українцям у добру копійчину. Пан Лієв розповів «Голосу України», що новорічний тур обійдеться їм від 500 гривень до 15 тисяч.
— У середньому святкова ніч у хорошому готелі коштує по хай-сезону, за номер на двох доведеться викласти 1200 гривень, а новорічна вечірка там же обійдеться ще в 2 тисячі, — додав міністр.