Як ви ставитесь до наміру уряду обмежити розмір «великих» пенсій і збільшити вік виходу на пенсію?
Олена, 22 роки, студентка Національного економічного університету ім. В. Гетьмана:
— Щодо себе я ще не можу оцінити наслідки цих намірів. Треба спершу працювати почати. А от дивлячись на своїх батьків, я б не хотіла, щоб вони працювали на п’ять років більше від прийнятої зараз норми. Бо ж потрібен час і для себе пожити, і онуків побавити...
Віталій, 36 років, менеджер торговельної компанії:
— Особисто я на державу з її пенсійним забезпеченням не розраховую. Своїй мамі допомагаю як можу. На свою пенсію 800 гривень вона б не прожила. На харчування з ощадливим підходом ще вистачає, а от на ліки, одяг уже нема. Шкода мені наших пенсіонерів: все життя жили в бідності — і в старості кожну копійку з нашою інфляцією рахують.
Ірина Вікторівна, 47 років, держслужбовець:
— Напевно, з метою економії коштів Пенсійного фонду це необхідне рішення. З державної точки зору. І як майбутній пенсіонер я за те, щоб обмежити розмір «великих», багатотисячних, пенсій. Я багато років пропрацювала в управлінні райадміністрації. Чесно кажучи, заради пенсії держслужбовця. Зараз зарплата в мене невелика, могла б піти в комерцію й одержувати більше. Але думаю про старість, щоб на неї заробити. А от чи зможу працювати до 60, не знаю. Уже здоров’я не те. Краще б стимулювали до праці молодь.