У минулі вихідні Київ відвідали посланці новорічних свят, що наближаються. У столичній Торгово-промисловій палаті відбувся 18-й Різдвяний благодійний ярмарок. Кияни та гості міста могли з Дідом Морозом і Санта-Клаусом придбати подарунки і сувеніри від вітчизняних і закордонних виробників, покуштувати страви різних національних кухонь. А ще — приєднатися до добродійності.
Організував і провів цей захід Міжнародний жіночий клуб Києва. На ярмарку були представлені стенди 36 посольств і представництв країн. Здавалося, це була мініатюра передріздвяного шопінгу планетарного масштабу. Площ експозиційного залу вочевидь не вистачало, щоб умістити всіх бажаючих. Пробитися до прилавків і що-небудь роздивитися на них — завдання не з легких. Зате у справжності товару можна не сумніватися. Латвія пропонує плетені речі з натуральної вовни та дерев’яні іграшки, Греція — оливкову олію, Швейцарія — складані ножики, Перу — тамтамчики, шаманські сопілочки та амулетики... На ура йшли ананаси за 15 гривень і набір японських суші — за 30. Чесно кажучи, ціни на різдвяний товар тут були немалі, принаймні, як для середньостатистичного обивателя. Можливо, тому особливою популярністю у наших відвідувачів користувався місцевий «Бутік», що у народі просто називається секонд-хендом. У зал з виставленими у картонних коробках речами, якими вже користувалися, черга вишикувалася, як до Мавзолею. Щоправда, ціни тут були набагато вищі, ніж на шулявському базарі «другої руки». Очевидно, їх загинали винятково у гуманних цілях добродійності.
На тлі нашої публіки виділялися посольські родини. Співробітники іноземних посольств і представництв прийшли на різдвяний захід зі своїми половинками та дітьми. Вони теж змушені були пробиватися крізь юрбу до заповітних прилавків із сувенірами, але у вуличній черзі до каси щось ми їх не помітили...
Поки дорослі, відчуваючи почуття ліктя й спини, одягнені у важкі зимові вбрання, долучалися гаманцем до іноземної культури й торгівлі, юні відвідувачі ярмарку могли сфотографуватися із Сантою і Дідом Морозом, помалювати або зробити аплікацію у Дитячому куточку під чуйним керівництвом волонтерів, які працюють від іноземних шкіл Києва.
Цього року вперше за час проведення цієї вже традиційної акції волонтери представили стенд України.
Зібрані кошти підуть на доброчинність, запевняють організатори. На яку саме, вирішить піклувальна рада. Торік, наприклад, допомогли відремонтувати столичний центр раннього розвитку для дітей із синдромом Дауна.