Україна і В’єтнам мають відкрити нову сторінку у взаємних відносинах. На цьому наголосив Голова Верховної Ради України Володимир Литвин, виступаючи вчора перед викладачами і студентами В’єтнамського національного університету та колишніми студентами українських вищих навчальних закладів.
«Нинішній візит делегації Верховної Ради до В’єтнаму та майбутній візит Президента України до вашої держави сприятимуть цьому», — зазначив керівник парламенту.
Ставка на культ знань
Звертаючись до випускників українських вузів, які нині працюють у В’єтнамі, В. Литвин подякував їм за «добрі спогади про Україну, які вони бережуть». «Для мене велика честь бути у вашому університеті, зустрічатися з людьми, з якими я, можливо, навчався і бачився в студентські роки в університеті імені Шевченка у Києві», — сказав Голова Верховної Ради.
Вісім тисяч випускників українських вузів, які нині є впливовими і авторитетними людьми у В’єтнамі, В. Литвин назвав «посланцями доброї волі». Крім того, він висловив сподівання, що саме вони будуть провідниками збереження контактів з Україною та налагодження якісно нових відносин між нашими державами, «а особливо у тих сферах, які визначатимуть майбутнє світу: це насамперед високі технології, і, звичайно, культура». Керівник парламенту наголосив на важливості розвитку проектів.
«Коли країна робить ставку на культ знань, у неї велике майбутнє», — наголосив В. Литвин і підкреслив, що Україна зацікавлена у поглибленні двосторонньої співпраці в освітній галузі. 
Перед початком виступу Голови Верховної Ради України Президент, Голова Правління В’єтнамського національного університету Май Чонг Нуань вручив В. Литвину диплом Почесного доктора В’єтнамського національного університету.
Активізують співпрацю між регіонами та містами
Голова Верховної Ради України Володимир Литвин у понеділок також зустрівся з Президентом Національних Зборів Соціалістичної Республіки В’єтнам Нгуєн Фу Чонгом.
На початку зустрічі В. Литвин висловив подяку Президентові Національних Зборів за «почуття дружби та тепло сердець, які відчуває у В’єтнамі українська парламентська делегація».
За словами Голови Верховної Ради, склад парламентської делегації, до якої ввійшли народні депутати Сергій Гусаров, Олександр Кузьмук, Володимир Стретович, Віктор Швець, Станіслав Довгий та Валентин Матвєєв, «засвідчує серйозність намірів України щодо налагодження тісної співпраці між нашими країнами, яка має отримати нову якість, нове звучання в інтересах наших народів».
Цей візит, зазначив В. Литвин, є логічним продовженням діалогу між Президентами України та Соціалістичної Республіки В’єтнам, який відбувся під час «саміту тисячоліття» в рамках пленарного засідання високого рівня Генеральної Асамблеї ООН у вересні ц. р. Він також нагадав, що у 2011 році відбудеться візит Президента України Віктора Януковича до В’єтнаму.
Під час зустрічі наголошувалося на тому, що між нашими країнами немає суперечностей і, об’єднавши зусилля, вони можуть отримати «значний кумулятивний результат». Тим більше, додав В. Литвин, що «у нас є досвід плідного співробітництва у міжнародних організаціях». «Ми розраховуємо на підтримку з боку В’єтнаму при набутті Україною статусу непостійного члена Ради безпеки ООН в період 2016—2018 років», — сказав Голова Верховної Ради, висловивши також сподівання на підтримку В’єтнамом процесу залучення України до діалогу в рамках АSЕМ (міжнародна організація, що об’єднує країни Східної Азії та Європи). «Взагалі ми вважаємо, що можемо підтримувати одне одного на рівні регіонального співробітництва», — зазначив В. Литвин.
За словами В. Литвина, перспективним є подальший розвиток співробітництва у високотехнологічних сферах, а також у галузі освіти та науки. Голова Верховної Ради висловив сподівання, що найближчим часом буде вирішено питання організації прямого авіаційного сполучення між нашими державами, що, на його думку, стимулюватиме активізацію бізнес-контактів.
У свою чергу, Нгуєн Фу Чонг висловив Україні подяку за надання допомоги у підготовці кадрів для народного господарства В’єтнаму.
В. Литвин і Нгуєн Фу Чонг обговорили питання активізації співпраці між регіонами наших країн та на рівні міст.
Сторони також відзначили вагому роль у житті обох країн великої в’єтнамської діаспори в Україні. За словами Президента Національних Зборів, її кількість, за різними підрахунками, становить від 30 до 60 тисяч осіб, серед них багато успішних бізнесменів та авторитетних діячів.
Як повідомлялося раніше, Голова Верховної Ради України Володимир Литвин 5—10 грудня відвідує з офіційним візитом Соціалістичну Республіку В’єтнам та Республіку Корея.
Прес-служба Верховної Ради України.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.