Президент асоціації «Спадщина України» Ірина Квасниця вважає, що  символи Євро-2012 ляльки-близнята Славек і Славко жахливі. Про це вона заявила в коментарі для Gazeta.ua.
«Найбільше дивує, що не було громадського обговорення, ескізи ляльок не винесли на публіку, — обурилася вона. — Ми їх побачили тільки на презентаціях у Києві та Львові. Лялька Славко не відповідає нашим ментальним уявленням про українську культуру, про те, як повинна бути представлена Україна на заході світового масштабу, ми не маємо права виглядати неповноцінними націями».
На думку Ірини Квасниці, для дітей такі ляльки непридатні. Вона вважає, що у представлених символів Євро-2012 — риси неповноцінних людей.
«Стерті риси обличчя, круглі очі, погляд, спрямований у нікуди, — це явні ознаки даунізму. Дві гарні, досконалі, високорозвинені нації — українці й поляки — представлено у формі двох даунів... Є ще півтора року до Євро. Лялькам треба зробити гарні статури й нормальні обличчя. Те, що вони близнята, — це мудра ідея, щоб не показати перевагу однієї нації над другою. Імена Славко й Славек, які дали талісманам, цілком нормальні».