Говорячи про результати акції протесту проти Податкового кодексу в ефірі програми «Чорне і біле» на телеканалі «ТВі», заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко назвав помилковими подальші політичні вимоги від малого та середнього бізнесу. Окрім того, на його думку, й опозиції передусім варто було закріпити цю перемогу, а потім думати, як діяти далі.
Політизація акції має штучний вигляд
Микола Томенко наголосив, що коли виходити з того, що ця акція була передовсім акцією економічною, акцією захисту малого та середнього бізнесу, то треба було максимально закріпити перемогу. «Насправді акція не була політичною, а подальша її політизація має штучний вигляд», — зазначив він. Заступник глави парламенту назвав неправильною ідею референдуму щодо дострокових парламентських та президентських виборів.
Перша серйозна перемога опозиції і суспільства
На переконання Миколи Томенка, Президент і команда зіграли доволі грамотно в частині відміни деяких положень Податкового кодексу. Він наголосив, що ключова економічна вимога була виконана, водночас додавши, що можна було б «знайти і більш демократичний вихід з ситуації з Майданом».
Натомість, говорячи про дії опозиції, заступник Голови Верховної Ради підкреслив, що «нам варто було сказати, що ми програму-мінімум виконали, пояснити це кожній людині, що виконання владою програми-мінімум — це велика перемога». «Після приходу до влади В. Януковича — це перша серйозна перемога суспільства і опозиції у своїх вимогах», — наголосив він.
Оцінюючи роль політиків у підтримці акції протесту, М. Томенко сказав, що «елементи політизації під час акції — це менше зло. Більше зло те, що частина організаторів перестала бути підприємцями і стала політиками». Він наголосив, що мітинг і протест з’явилися на основі економічних вимог і лише згодом з’явилися політичні вимоги, з’явилася радикальна частина підприємців (тобто ті підприємці, які вважають, що економічні вимоги є другорядними, а політичні — першорядними).
Окрім того, зупинившись на організації мітингу, М. Томенко сказав, що некоректно порівнювати цю акцію з подіями помаранчевої революції і Майданом 2004 року, оскільки то був світоглядний, а це — економічний майдан. «Стояти на майдані — не означає стати Майданом», — сказав він.
Коли власна позиція не збігається з рішенням партії
Відповідаючи на запитання ведучого стосовно незбігу його позиції з багатьма рішеннями партії, заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко сказав, що завжди намагався діяти передовсім як політик, який самостійно аналізує ситуацію і ухвалює рішення.
М. Томенко назвав правильним підхід обстоювання своєї точки зору, нагадавши, що не раз йому вдавалося вплинути на редагування позиції партії, коли вона була «не зовсім адекватною». М. Томенко нагадав, що йому вдалося переконати фракцію вийти зі ступору блокувати самих себе в день опозиції. «Останнім часом блокування в день опозиції викликало вже знущання і сатиру», — наголосив він. «Вже два дні опозиції ми активно працюємо, і я радий, що моя точка зору була підтримана», — додав він.
Водночас заступник Голови Верховної Ради зазначив, що не працює як партійний діяч і не причетний до партійної роботи, а займається парламентською.
«Загалом сьогодні той факт, що я часто займаю інакшу позицію, є позитивним і для опозиції, і для «Батьківщини» зокрема. Він підкреслює, що є внутрішньопартійна демократія, є дискусія», — сказав Микола Томенко.
Прес-служба Миколи ТОМЕНКА.