Учора в Києві на Європейській площі представники ряду політичних сил вимагали проведення в березні 2011 року парламентських виборів та дострокових виборів Президента, а частина підприємців — скасування Податкового кодексу. Учасники мітингу тримали прапори Європейської партії, партій «Батьківщина», «Свобода», партії «Реформи і порядок», Коаліції учасників помаранчевої революції. Щоправда, акція розпочалася з «дискусій» із представниками правоохоронних органів, котрі намагалися не допустити встановлення сцени, оскільки організатори мітингу не подали відповідної заявки. Однак присутність на Європейській площі народних депутатів Андрія Павловського, Віталія Коржа, Остапа Семерака (БЮТ-»Батьківщина»), Миколи Катеринчука та В’ячеслава Кириленка («НУ—НС»), а також першого заступника голови партії «Батьківщина» Олександра Турчинова, мабуть, таки вплинула на правоохоронців, тож мітинг відбувся.

Мета вчорашнього мітингу — створення ініціативної групи для проведення референдуму з дострокового припинення повноважень парламенту і Президента. Про це у своєму виступі заявив 

О. Турчинов. «Саме тут, на Європейській площі, буде створено ініціативну групу, яка почне координувати роботу в усіх регіонах зі збору підписів за проведення референдуму з дострокового припинення повноважень цього парламенту і дострокового припинення повноважень Президента», — сказав він та запевнив, що громадяни «скажуть своє слово, і жоден Центрвиборчком та жоден суд не зможе їх зупинити». Один із координаторів підприємницького Майдану Олександр Данилюк, підтримуючи цю ініціативу, зазначив, що «після скасування конституційної реформи 2004 року Президент та Верховна Рада набули повноважень, які не було делеговано їм народом України, котрий є єдиним джерелом влади», тож, «відмовляючись від негайного проведення виборів та забороняючи проведення референдуму щодо припинення своїх повноважень, режим фактично узурпував владу в країні та протиставляє себе громадянам». Водночас він заявив, що події на Майдані показали, що «будь-який діалог із владою — це гра з шулером за шулерськими правилами», оскільки сьогодні немає жодної гарантії, що уряд через декілька місяців не поверне до Податкового кодексу положення, які знищують малий бізнес. Він також повідомив про підготовку звернення до Конституційного Суду стосовно неконституційності Податкового кодексу. «Це звернення нами буде передано до опозиційного уряду, а вже народні депутати спрямують його на розгляд Конституційного Суду», — сказав він.

Народний депутат Андрій Павловський, оцінюючи протистояння довкола ухвалення Податкового кодексу, зазначив, що «олігархи, підім’явши під себе мало не всю економіку країни, хотіли викинути на вулицю чотири мільйони малих підприємців», та закликав бути пильними, бо попереду — ухвалення Житлового та Трудового кодексів.

Інший парламентарій, Микола Катеринчук, вважає, що оскільки «податкова реформа фактично провалена, а гарантій тим, хто працює за спрощеною системою оподаткування, не існує», то Європейська партія вимагає відставки прем’єра Миколи Азарова. До того ж він нагадав, що застосування Президентом права вето до Податкового кодексу — це тільки одна з вимог мітингувальників, а друга вимога — щоб відповіли ті, «хто розбурхав суспільство та вивів людей у морози на всі майдани країни».

Під завісу мітингу О. Данилюк оголосив, що у приміщенні Спілки письменників відбудеться нарада стосовно організації всеукраїнського референдуму про дострокове припинення повноважень Верховної Ради і Президента України.

Проти учасників акції протесту порушено кримінальні справи. А як же меморандум?

Тим часом міліція порушила кримінальну справу за фактом пошкодження гранітної плитки під час встановлення підприємцями наметів на майдані Незалежності. Зокрема, центр громадських зв’язків Головного управління МВС у місті Києві повідомив, що справу порушено за статтею 194 Кримінального кодексу (навмисне пошкодження майна). У повідомленні зазначається, що за попередніми підрахунками комунального підприємства «Київблагоустрій» збитки сягають 200 тисяч гривень.

У зв’язку з цим Центральний штаб порятунку українського підприємництва закликав владу припинити переслідування організаторів Майдану. У заяві штабу зазначається, що всупереч палким обіцянкам влади не переслідувати організаторів акції на майдані Незалежності (між іншим, цю обіцянку зафіксовано в підписаному урядом та підприємцями Меморандумі про узгодження спільних дій щодо Податкового кодексу), правоохоронними органами розпочато потужний тиск на всіх, хто мав реальне відношення до організації акції. 

Зокрема, керівників груп з інших областей затримували просто на вокзалі, в багатьох містах активістів викликають на допити, а «керівників Коаліції учасників помаранчевої революції Сергія Мельниченка і Петра Михайленка, які організували акцію 22 листопада на Майдані, почали «пресувати» ще з 16 листопада» — спочатку стосовно них 16 та 22 листопада було складено протоколи і порушено адміністративну справу, а пізніше — кримінальні справи за перекриття Хрещатика та за пошкодження громадського майна (тротуарної плитки). На допит викликано й генерального координатора акції протесту проти Податкового кодексу О. Данилюка.

Крім того, за повідомленням прес-служби ВО «Свобода», виклики на допит до Слідчого управління ГУ МВС у місті Києві отримали лідер «Свободи» Олег Тягнибок та деякі інші керівники об’єднання. Ця політична сила заявляє, що «спроби влади притягнути до відповідальності за користування конституційним правом на мирне зібрання — це не що інше, як пряме порушення Конституції та встановлення поліцейського режиму в Україні», де «МВС перетворюється на знаряддя політичного тиску, який замість боротьби зі злочинністю використовується режимом як каральний орган   проти своїх суперників».