Головним управлінням з розслідування особливо важливих справ Генеральної прокуратури України закінчено розслідування у кримінальній справі за обвинуваченням Олексія Пукача у вчиненні злочинів, передбачених ч. 2 ст. 365, ч. 3 ст. 364 КК України і ч. 3 ст. 166 та пп. «в»,»і» ст. 93 КК України 1960 року.
Досудовим слідством встановлено, що в ніч з 16 на 17 вересня 2000 року Пукач О. П., діючи за вказівкою міністра внутрішніх справ Кравченка Ю. Ф., вчинив умисне вбивство журналіста Гонгадзе Г. Р. за попередньою змовою групою осіб, у зв’язку з виконанням потерпілим громадських та журналістських обов’язків.
Крім того, Пукач О. П. обвинувачується у перевищенні влади та вчиненні насильницьких дій щодо члена Київського громадського правозахисного об’єднання «Ми» Олексія Подольського та знищенні службових документів Департаменту оперативної служби МВС, які містили важливу для слідства інформацію про осіб, які брали участь у проведенні незаконного спостереження за Георгієм Гонгадзе.
У ході слідства також отримано свідчення обвинуваченого та інших свідків, що до вчинення злочинів стосовно Гонгадзе Г. Р. і Подольського О. І. можуть мати відношення певні посадові особи.
З урахуванням цього у серпні 2007 року слідчим Генеральної прокуратури порушено кримінальну справу за фактом можливого перевищення влади і службових повноважень службовими особами, що потягло тяжкі наслідки та призвело до вбивства громадянина Гонгадзе Г. Р.
Але з об’єктивних причин, через закінчення граничного строку тримання під вартою обвинувачуваного Пукача О. П., цю інформацію, наразі, не вдалося перевірити в повному обсязі, без чого неможливо прийняти законне рішення із зазначених фактів.
Тому 30 листопада 2010 року кримінальна справа за обвинуваченням Пукача О. П. у частині доведеного обвинувачення виділена для направлення до суду. Разом з нею до суду будуть направлені матеріали стосовно колишнього міністра внутрішніх справ, про відмову в порушенні проти нього кримінальної справи як померлого.
При цьому Генеральною прокуратурою продовжується досудове слідство для встановлення усіх осіб, хто міг мати відношення до вчинення вказаних злочинів, та доведення їх вини.
Прес-служба Генеральної прокуратури України.