Ми стоїмо на центральній вулиці невеликого районного центру Львівської області. Розпитуємо жителів Городка, що вони знають про Миколу Савку (на знімку), який вп’яте виграв вибори міського голови?

Городяни охоче спілкуються. Кожен зі співрозмовників додає щось нове. Так народжується портрет людини, якій поки що в Городку немає альтернативи.

З ініціативи Миколи Савки в місті вирішено проблему теплозабезпечення, немає і жодної заборгованості за тепло. Досвід Городка з теплопостачання вивчала Молдова — приїжджали 22 мери молдавських міст; вивчали Київ, Донецьк. Проблема теплопостачання вирішена назавжди. Планомірно протягом кількох років жителі невеликих будинків перейшли на індивідуальне опалення. А цьому передувала велика організаційна та роз’яснювальна робота.

Миколу Савку в міській ратуші ми не застали — поїхав на відкриття найбільшого в Україні логістичного центру, який виріс на околиці міста. Знаходимо міського голову в центральному офісі компанії у колі львівських промисловців та бізнесменів. На відкриття центру приїхали відомі в регіоні люди.

Микола Савка приділяє кілька хвилин, щоб поспілкуватися з «Голосом України». Розмову час від часу переривають нові гості, вітаються з міським головою.

— Ви вп’яте виграли вибори міського голови Городка. Пригадуєте перші вибори?

— Я пам’ятаю всі вибори, починаючи з перших років незалежності, як і всі обіцянки, що давав людям. Можу згадати всі програми, з якими йшов на вибори. Кожен період мав свою специфіку, тим більше теперішній, який проходив за іншим законодавством.

Мені здається, що місцеву демократію ми потроху втрачаємо. Якщо в цілому оцінювати, то рівень культури кандидатів і виборців мав би бути на вищому рівні.

— Що сьогодні собою являє Городок?

— Це районний центр, у якому динамічно розвивається економічна інфраструктура; значна кількість невеликих підприємств, які формують дохідну частину міського бюджету. Навіть якщо два-три підприємства простоюють, це не вплине на економіку міста, що дає нам можливість бути впевненими в завтрашньому дні.

Сьогодні ми з вами спілкуємося на території компанії «Західресурс», яка розвивалася і зростала на моїх очах. Тут створено перший в Україні унікальний логістичний центр площею 40 гектарів, у якому наступного року працюватимуть п’ять тисяч робітників. Причому створено його за рахунок коштів місцевого бізнесу.

Добре відомі й соки «Яблуневий сад», які виробляють у нашому місті. А про городоцькі труби для інженерних комунікацій знає вся країна. Цього року запрацювало підприємство на 500 робочих місць, яке випускає чохли для «Мерседесів» і «БМВ».

— Який рівень безробіття?

— У місті проживає понад 18 тисяч осіб. Це 13 тисяч виборців і 5 тисяч дітей дошкільного й шкільного віку. Зайнятість населення непогана. Рівень безробіття не перевищує трьох відсотків.

Є перспективи для зростання зайнятості — на території колишнього військового містечка, де був аеродром, запрацював технопарк. Почали з’являтися нові підприємства. Наше завдання — максимально посприяти інвесторам, щоб створити ще кілька тисяч робочих місць. Ми — близько до обласного центру та кордону. Географічне розташування — дуже зручне.

— За що вас у Городку критикують?

— Як завжди, всіх голів сварять за погані дороги, високу вартість води, яку ми купуємо у Львові, за неналежний санітарний стан, благоустрій. Звичайно, за кілька років рівень комфортності можна підняти, але критика все одно буде. І це правильно. Крім того, розв’язання потребують і три найбільші проблеми міста. По-перше, теплопостачання військового містечка в Черлянах. Там 35 житлових будинків, проживає близько 5 тисяч осіб. Доведеться перевести житлові будинки на індивідуальне опалення. Друга проблема — збудувати власний водозабір і дати людям надійне та дешеве водопостачання. Третя — вирішити проблему водовідведення Городка.

— Що, на вашу думку, треба міняти в місцевому самоврядуванні?

— Багато чого. З 1990-х років Городок — в Асоціації міст України. Це дає можливість доносити проблеми територіальних громад до центральних органів влади. В іншому разі нас не почують.

Найбільша проблема: повноваження, які нам делеговані, але не підкріплені фінансами. Тому нас часто критикують, бо багато питань самотужки ми не можемо вирішити.

— Який відсоток податків має залишатися на місцях?

— Достатній для планомірного вирішення місцевих проблем. Важко порахувати, 50 чи 60 відсотків. Усі невеликі міста мають однакові проблеми. Спеціалісти мали б прорахувати й надати можливості для планомірного розвитку — створити необхідну дохідну базу. Ми не повинні постійно залежати від дотацій центру. Я вже не кажу про державні програми, які часто фінансуються із запізненням, коли завершується рік. Тоді не можна якісно спланувати роботу.

Над чим працював Микола Савка:

 

Городок

Львівської області.

Фото Ігоря Сенкальського.