У сільськогосподарському виробничому кооперативі «Ружинський» чисельність поголів’я ВРХ доходить до двох тисяч 300 голів, свиней — до двох тисяч.
Звичайно, прогодувати їх непросто. Причому прогодувати так, щоб і віддача від кормів була високою, і щоб собівартість їх не призвела до здорожчання тваринницької продукції. Керівник кооперативу Олександр Колібаба постійно знайомиться з усіма новинками, які з’являються у світі. От і цього року тут уперше заклали понад 600 тонн поживного комбікорму з сирого зерна кукурудзи за сучасними технологіями. Олександр Феодосійович стверджує, що особливо активно цей метод використовують в Ізраїлі.
Суть у тім, що обмолотити качанисту — це лише половина справи. Зерно потрібно висушити. А це доволі затратний процес, особливо якщо врахувати, що вартість енергоносіїв зростає. Та виявляється — можна й не сушити. Кооператив за 130 тисяч гривень придбав фінську установку, яка сплющує сире зерно, додаючи водночас консервант. Затим це утрамбовують. Говорячи просто, готують той же силос, але не з усієї маси кукурудзи, а тільки із зерна. Звичайно, треба дотримуватися цілої низки технологічних вимог, зокрема, і щодо вологості. Тоді, як запевняють у кооперативі, такий корм може зберігатися без втрати поживних властивостей до трьох років.
А вигоди очевидні. Передусім економія на сушінні. Не треба також дробити чи перемелювати кукурудзу — з сирого зерна після біологічного консервування виходить готовий корм.
 
Житомирська область.