Виповнилося 90 років від дня створення у столиці українського садівництва — Млієві — Інституту помології імені Левка Симиренка.
Історія знаного науково-дослідного закладу бере свій початок з 1887 року. Тоді молодий і палко закоханий у сади Левко Симиренко, повернувшись із царського заслання до Сибіру, створює на батьківських землях найкращий у тогочасній Росії колекційний сад і помологічний розсадник. Глибокі наукові праці, а також виведений Левком Платоновичем новий сорт яблук «Ренет Симиренка» приніс помологу світову славу.
У 1920 році Народний комісаріат земельних справ радянської України ухвалив рішення про створення Мліївської дослідної садово-городньої станції. У тридцятих роках минулого століття знаменитий центр садівництва очолював син Левка Симиренка, професор Володимир Симиренко, репресований сталінським режимом.
У 1989-му станцію реформували в науково-дослідний інститут садівництва Лісостепу.
Сьогодні Інститут помології продовжує славні традиції своїх попередників. Науковці створюють високоврожайні та стійкі до хвороб сорти плодових і ягідних культур, розробляють передові технології їх зберігання і переробки.
З нагоди ювілею в Інституті відбулася науково-практична конференція, в якій взяли участь симиренкознавці, вчені з українських наукових закладів та садово-дослідних станцій. Гості відвідали меморіальний музей Симиренків у Млієві, родинний храм, поклали квіти до пам’ятника Левку Симиренку.
 
Черкаська область.

Фото автора.