Чорноморський економічний форум — щорічна міжнародна платформа для діалогу провідних представників влади й бізнесу в Чорноморському регіоні. Метою заходу було сприяння поліпшенню інвестиційного клімату, економічному розвитку та підвищенню конкурентоспроможності регіону загалом і Криму зокрема.
Перший Чорноморський економічний форум, що відбувся 26—27 листопада в Ялті з ініціативи Ради міністрів Автономної Республіки Крим, зібрав більш як 250 представників урядових, ділових, фінансових та експертних кіл із 11 країн Чорноморського регіону. Зокрема, до Криму прибули делегації Грузії, Туреччини, Болгарії, Азербайджану та Вірменії. З української сторони в заході брали участь віце-прем’єр-міністр України з питань регіональної політики Віктор Тихонов, співробітники українських міністерств і відомств, члени уряду Автономної Республіки Крим та інші офіційні особи.
Серед почесних учасників форуму були: Постійний координатор ООН в Україні Олів’є Адам, глава делегації Європейської комісії в Україні Жозе Мануель Пінту Тейшейра, міністр промисловості та енергетики Азербайджану Натік Алієв, міністр промисловості та торгівлі Туреччини Ніхат Ергюн, глава Департаменту міжнародних відносин Міністерства економіки і стійкого розвитку Грузії Міхеїл Джанелідзе, губернатори Варненської і Бургаської областей Болгарії Данчо Сімеонов і Костянтин Гребенаров, а також губернатор області Себу (Філіппіни), глава Міжрегіонального туристичного форуму Східної Азії (EATOF) Гвендолін Ф. Гарсія.
Віктор Тихонов у своєму вступному слові привітав учасників форуму і висловив упевненість, що такий захід допоможе реалізувати економічний потенціал Криму й України. Віце-прем’єр-міністр України зазначив, що останнім часом на міжнародній арені Україну сприймають як надійного і стабільного політичного та економічного партнера. І запевнив, що влада країни проводить політику щодо створення сприятливих умов і для вітчизняних, і для зарубіжних інвесторів.
Серед головних питань порядку денного — питання розвитку туристичного потенціалу, інфраструктури, співробітництва в залученні інвестицій і торгово-економічній сфері.
Влада Криму має намір налагодити діалог з інвестором для залучення фінансування в регіон. «Ми плануємо залучити в найближчому майбутньому 13 млрд. доларів Наше головне завдання — забезпечити інвесторам зрозумілі правила роботи. Ми розробили повністю весь пакет документів для переходу на аукціони. Уже в грудні на аукціон буде виставлено 38 ділянок землі», — заявив Перший заступник Голови Ради міністрів Автономної Республіки Крим Павло Бурлаков.
Заступник Голови Ради міністрів Автономної Республіки Крим Катерина Юрченко у свою чергу пообіцяла, що жодних корупційних схем у Криму, зокрема в земельній сфері, не буде: «Ми створимо максимально комфортні умови для інвесторів у регіоні. Стратегія розвитку Криму, яку ми розробили, дасть інвесторові розуміння, коли, в якій точці свого розвитку перебуватиме Крим у перспективі 10 років».
Значну зацікавленість у налагодженні співробітництва в регіоні продемонстрували й іноземні делегації. Міністр промисловості та енергетики Азербайджану Натік Алієв бачить великий потенціал розвитку співробітництва між Україною та Азербайджаном в енергетичній сфері: «Ми намітили довгострокове співробітництво у двох напрямах: по-перше, ми зацікавлені у збільшенні транспортування нафти в Україну, і цей проект уже частково реалізується, оскільки за останні 6 місяців уже було поставлено близько 1 млн. тонн нафти з Азербайджану в Україну. По-друге, ми зацікавлені в поставках зрідженого газу в Україну, з нашого боку вже підготовлено проект і ми готові його підписати».
Під час форуму відбулося підписання договорів про двостороннє співробітництво Автономної Республіки Крим з Бургаською областю (Болгарія) і з областю Себу (Філіппіни). Договір підписали Павло Бурлаков, Перший заступник Голови Ради міністрів Автономної Республіки Крим, Губернатор області Себу Гвендолін Ф. Гарсія та Губернатор Бургаської області (Болгарія) Костянтин Гребенаров. Договори передбачають співробітництво в торгово-економічній, соціальній і культурно-гуманітарній сферах, зокрема студентські обміни.