Міністерство регіонального розвитку і будівництва України планує продовжити легалізацію приватних житлових будинків садибного типу, споруджених без дозволу на виконання будівельних робіт, до 1 січня 2013 року.

Нагадаємо, що 9 вересня 2009 року Кабінет Міністрів України прийняв постанову № 1035, якою затвердив тимчасовий порядок прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом приватних житлових будинків присадибного типу, дачних і садових будинків із господарськими спорудами і будовами, зведеними без дозволу на виконання будівельних робіт.
Цей документ встановлює механізми і умови прийняття в експлуатацію завершених приватних житлових будинків присадибного типу, дачних і садових будинків із господарськими спорудами й будовами, зведених забудовниками—фізичними особами в період із 5 серпня 1992 року до 1 січня 2008 року без дозволу на виконання будівельних робіт.
Прийматиме такі споруди в експлуатацію інспекція Держархбудконтролю за місцем їх розташування. Вона видаватиме забудовникам на платній основі сертифікат відповідності таких будівель державним будівельним нормам.
Тимчасовий порядок дасть можливість прийняти в експлуатацію побудовані приватні житлові будинки загальною площею до 350 кв. м із господарськими спорудами і будівлями, які в технічному плані не є складними й зведені без істотних порушень будівельних норм і правил, прав і інтересів територіальних громад.