29 листопада 2010 р. відбулося засідання круглого столу на тему: «Співробітництво Верховної Ради України і Представництва Міжнародної організації з міграції в Україні у законодавчому регулюванні міграційних процесів», яке Інститут законодавства Верховної Ради України організував спільно з Представництвом МОМ в Україні.

У заході взяли участь народні депутати України Юрій Кармазін, Юрій Гнаткевич (співавтори законопроекту «Про основні засади державної міграційної політики», реєстр. № 6705), народний депутат України 2-го, 4-го та 5-го скликань Віталій Шибко, голова Представництва МОМ в Україні Манфред Профазі, заступник голови Ан Нгуен, керівник програми з розвитку проектів Георгій Гігаурі, перший заступник директора Інституту законодавства Олег Зайчук, представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Наталя Іванова. Учасниками засідання також були представники секретаріатів комітетів Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин, з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, з питань соціальної політики та праці, з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією, з питань європейської інтеграції, у закордонних справах, помічники-консультанти народних депутатів України, працівники Головного науково-експертного управління апарату та Інституту законодавства Верховної Ради України, співробітники Представництва МОМ.

Під час засідання відбувся зацікавлений та професійний обмін інформацією й думками. Народні депутати України та працівники апарату парламенту наголошували на нагальній необхідності вдосконалення державної політики та законодавчого регулювання в міграційній сфері. Зокрема, йшлося про узгодження та ухвалення основних засад державної міграційної політики, зміцнення законодавства щодо трудової міграції (у т. ч. запровадження відповідальності за правопорушення, що вчиняються агенціями з працевлаштування, укладення відповідних міждержавних договорів тощо), а також законодавства в сфері соціального забезпечення, про адміністративні правопорушення, кримінального законодавства тощо. Висловлювалася зацікавленість у налагодженні співпраці з МОМ у ході законотворчого процесу.

Керівництво Інституту законодавства представило діяльність установи щодо науково-правового забезпечення законотворчої діяльності парламенту, яка охоплює експертну, науково-аналітичну, інформаційно-методичну роботу. Протягом останніх років фахівцями Інституту було підготовлено велику кількість науково-практичних висновків до законопроектів щодо міграції, громадянства, біженців, притулку, здійснені порівняльні дослідження відповідності чинного законодавства нормам міжнародного права в цій сфері, проведені семінари та конференції за участю парламенту, органів виконавчої влади, профспілок та роботодавців. Водночас наголошувалося, що у контексті виконання Плану дій відносно безвізового режиму між Україною та Європейським Союзом, рішення щодо якого було ухвалено в листопаді ц. р. у ході 14-го саміту Україна—ЄС, перед українською владою постають нові завдання в цій сфері.

Представники МОМ в Україні, зазначаючи мету, завдання та результати діяльності цієї організації за останні роки, охарактеризували бачення організації щодо стану проблем в сфері міграції, представили огляд досліджень, здійснених на допомогу органам законодавчої та виконавчої влади України. Підкреслювалася важливість послідовної і конструктивної співпраці та координації дій з ними, що сприятиме не тільки розв’язанню наявних проблем і складнощів, а й використанню позитивного потенціалу міграційних процесів.

На завершення учасники засідання висловили переконання в актуальності активізації такої співпраці, а також обґрунтовані пропозиції відносно її змісту, форм і методів. При цьому підкреслено, що Інститут законодавства відповідно до своїх повноважень і наявних ресурсів спроможний відігравати роль інтегратора в цьому процесі.