Рішення
м. Київ                                                                                                                                   18 листопада 2010 р.
Про стан виконання рішень Комісії щодо повернення до державної власності майна державного підприємства «Нікопольський трубний завод»
На контролі у Спеціальній контрольній комісії Верховної Ради України з питань приватизації майже три роки знаходиться питання щодо критичної ситуації, яка склалася на державному підприємстві «Нікопольський трубний завод» внаслідок протиправного заволодіння майном цього підприємства позаприватизаційними способами— шляхом застосування судової процедури банкрутства. 
У результаті спільних зусиль Комісії та Генеральної прокуратури України скасовано рішення Дніпропетровського господарського суду України, яким підприємство визнано банкрутом. Це дозволило зупинити ліквідацію підприємства, а також намагання розрахуватися державним майном за фіктивними боргами шахраїв-кредиторів.
30 грудня 2008 року постановою Судової палати у господарських справах Верховного Суду України нарешті припинено безкарне пограбування майна державного підприємства «Нікопольський трубний завод». 
Задоволено касаційне подання Генерального прокурора України в інтересах держави у особі Національного космічного агентства України та касаційну скаргу Регіонального відділення Фонду державного майна України по Дніпропетровській області, скасовано попередні рішення судів щодо банкрутства цього підприємства
Проте з часу відміни Верховним Судом України рішень щодо банкрутства ДП «Нікопольський трубний завод» минуло майже два роки, а підприємство досі долає численні судові процеси з метою повернення його майна, яке державі на сьогодні так і не повернуто.
У сьогоднішніх судових процесах органам прокуратури доводитися долати вже нові прийоми ТОВ «Виробниче об’єднання «Оскар», якому після скасування процедури банкрутства підприємства було відчужено майновий комплекс державного підприємства «Нікопольський трубний завод».
Зокрема, у провадженні Дніпропетровського господарського суду більше року (з вересня минулого 2009 року) знаходяться три провадження щодо повернення майна зазначеного підприємства: 
1. справа №26/237 за позовом НКАУ до ТОВ «Виробниче об’єднання «Оскар» та ВАТ «АКТАБАНК» про визнання недійсним договору іпотеки, повернення майна із чужого незаконного володіння та реєстрацію права власності на майновий комплекс ДП «НТЗ» за державою:
справу порушено у вересні 2009 року, ухвалою Вищого господарського суду України через рік — 21. 09. 2010 року ТОВ «Оскар» відмовлено у прийнятті касаційної скарги з приводу накладання арешту на цілісний майновий комплекс ДП «НТЗ», справу направлено на розгляд Господарського суду Дніпропетровської області.
Розгляд справи по суті призначений судом через 2 місяці — на 22. 11. 2010 року. Тобто з моменту подачі позову уже минув 1 рік і 2 місяці, а до розгляду справи по суті Господарський суд Дніпропетровської області іще не приступив.
2. Справа №10/276-09 за позовом прокуратури Дніпропетровської області в інтересах держави в особі НКАУ до ТОВ «Виробниче об’єднання «Оскар» про визнання за державою права власності на незаконно відчужений майновий комплекс ДП «НТЗ».
Господарський суд Дніпропетровської області рік тому — 24 .11. 2009 року ухвалив рішення, яким зупинив провадження у цій справі до закінчення розгляду справи №26/ 237-09 (тобто вищеназваної справи  10/276-09 з моменту подачі позову по якій уже минув 1 рік і 2 місяці, а до розгляду справи по суті Господарський суд Дніпропетровської області іще не приступив, оскільки суду до призначення її до розгляду після оскарження знадобилось 2 місяці).
3. Справа №39/247-09 за позовом Нікопольської міжрайонної прокуратури Дніпропетровської області в інтересах держави в особі НКАУ про витребування із чужого незаконного володіння рухомого майна ДП «НТЗ», яке було відчужено на підставі мирової угоди під час процедури банкрутства підприємства ТОВ «Виробниче об’єднання «Оскар».
Провадження по цій справі зупинено ухвалою Дніпропетровського господарського суду від 25 грудня минулого 2009 року, до проведення судової експертизи на предмет можливості відокремлення устаткування заводу від його приміщень.
Через вісім місяців Дніпропетровський науково-дослідний інститут судових експертиз (лист від 16. 08 2010 року №2117-10) повідомив про те, що проведення судової експертизи не виявляється можливим у зв’язку з відсутністю експертів у відповідній галузі.
Іще через місяць суд ухвалою від 27.09.2010 року доручив проведення судової експертизи Харківському науково-дослідному інституту судової експертизи ім. заслуженого професора М. С. Бокаріуса. 
Метою проведення зазначеної судової експертизи, яка протягом року перекидається з Дніпропетровського до Харківського бюро судових експертиз, є отримання ТОВ «Виробниче об’єднання «Оскар» разом із ВАТ «АКТОБАНК», якому це майно передано по договору іпотеки, можливості використовувати приміщення заводу для своєї основної діяльності (розлив горілчаних виробів) у приміщеннях колишнього заводу з виробництва унікальної трубної продукції для космічної техніки.
Отже, на сьогодні складається ситуація, в якій, з одного боку, рішенням вищої судової інстанції встановлено протиправність відчуження цілісного майнового комплексу ДП «Нікопольський трубний завод», що має стратегічне значення для держави, а з іншого, враховуючи загальний стан судової системи і той факт, що рішення про вилучення цього майна із державної власності було прийнято цим же судом, а також спостерігаючи за ходом судового процесу (постійне зволікання суду з прийняттям рішень, необґрунтоване затягування процесу тощо), з’являються сумніви про прийняття неупередженого позитивного для держави рішення суду.
Тим часом дотепер руйнується та розтягується майно цього стратегічно важливого підприємства, що було унікальним у галузі виробництва складових космічної техніки, звільнені працівники якого втрачають трудовий стаж, необхідний для призначення пенсій, вони досі не отримали борги із заробітної плати за результатами мирової угоди.
Зазначене питання розглядається на засіданні Комісії в четвертий раз, з моменту останнього заслуховування цього питання на засіданні 24 вересня 2009 року минуло більше року.
За цей час голова комісії у листах до минулого складу уряду двічі звертав увагу на критичну ситуацію на цьому підприємстві. 
З надією на ефективне втручання у ситуацію у червні 2010 року голова комісії звертався до нинішнього Прем’єр-міністра України. 
З метою впливу на ситуацію Комісією також направлялись листи безпосередньо до Національного космічного агентства України та Генеральної прокуратури України.
Проте звернення Комісії до уряду незмінно направляються для розгляду Національному космічному агентству України, яке за дорученням уряду формально інформує Комісію про ситуацію на підприємстві, закликаючи Комісію і надалі підтримувати дії НКАУ та Генеральної прокуратури у справі повернення майнового комплексу ДП «НТЗ» до державної власності. 
У вересні 2010 року Національне космічне агентство України звернулось з листом до Першого віце-прем’єр-міністра України з пропозицією зі створення під його головуванням робочої групи з включенням до її складу членів Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради України з питань приватизації та правоохоронних органів. 
До цього часу робочу групу не створено.
Керівництво НКАУ по цьому підприємству займає пасивну позицію, самоусувається від виконання покладених на цей орган обов’язків, безвідповідально ставиться до виконання рішень уряду, спрямованих на повернення державі майна підприємства «Нікопольський трубний завод».
Розглянувши нинішній стан повернення майна державного підприємства «Нікопольський трубний завод» державі, Комісія вважає його незадовільним.
З метою досягнення поставленої мети— відновлення роботи державного підприємства «Нікопольський трубний завод» —
 Комісія вирішила: 
1. Національному космічному агентству України (Алексєєву Ю. С.) вжити вичерпних заходів для всебічного захисту майнових інтересів державного підприємства «Нікопольський трубний завод» у судових органах.
Зважаючи на протидію повернення майна цього підприємства на всіх рівнях влади, рекомендувати Генеральному директору НКАУ Алексєєву Ю. С. невідкладно особисто поінформувати Президента України про ситуацію з поверненням державі майна ДП «Нікопольський трубний завод».
2. Рекомендувати Кабінету Міністрів України:
провести аналіз ефективності управління державним майном ДП «Нікопольський трубний завод» Національним космічним агентством України, зокрема, здійснення судового захисту майнових інтересів підприємства, у разі необхідності розглянути питання можливої передачі функцій управління майном цього підприємства іншому органу державного управління;
взяти на особовий контроль подолання судової тяганини учасниками судових процесів з боку держави;
з огляду віднесення підприємств авіаційної та ракетно-космічної промисловості до об’єктів державної власності, що мають стратегічне значення для економіки та безпеки держави відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 3 листопада 2010 року № 999, розглянути перспективу залучення виробничого потенціалу ДП «Нікопольський трубний завод» до ефективної участі у вітчизняному виробництві, а також до економічної співпраці у зазначених галузях промисловості на міждержавному рівні;
прискорити розгляд питання про створення робочої групи з питання повернення у державну власність майна державного підприємства «Нікопольський трубний завод».
3. Звернутись до Генерального прокурора України з пропозицією посилити контроль за розглядом господарськими судами справ про банкрутство «Нікопольський трубний завод», звернувши особливу увагу на дотримання процесуальних термінів розгляду справ та обгрунтованості зупинення провадження у справах, зокрема: 
 — справи №39/247-09 за позовом Нікопольської міжрайонної прокуратури Дніпропетровської області в інтересах держави в особі НКАУ про витребування із чужого незаконного володіння рухомого майна ДП «НТЗ», яке було відчужено на підставі мирової угоди під час процедури банкрутства підприємства;
— справи №10/276-09 за позовом прокуратури Дніпропетровської області в інтересах держави в особі НКАУ до ТОВ «Виробниче об’єднання «Оскар» про визнання за державою права власності на незаконно відчужений майновий комплекс ДП «НТЗ» 
— справи №26/237 за позовом НКАУ до ТОВ «Виробниче об’єднання «Оскар» та ВАТ «АКТАБАНК» про визнання недійсним договору іпотеки, повернення майна із чужого незаконного володіння та реєстрацію права власності на майновий комплекс ДП «НТЗ» за державою; 
— виконання приписів Нікопольського міжрайонного прокурора, внесеного 15. 08. 2008 року директору ДП «НТЗ» щодо погашення заборгованості із заробітної плати звільненим працівникам підприємства ДП «Нікопольський трубний завод», у зв’язку із затвердженням мирової угоди та припинення провадження у справі про банкрутство;
4. Повернутись до процесуальних рішень щодо відповідальності осіб, винних в умисному доведенні державного підприємства «Нікопольський трубний завод» до банкрутства та створення умов для розкрадання державного майна. 
5. Звернутися до Комітету Верховної Ради України з питань бюджету із пропозицією розглянути можливість включення до проекту Державного бюджету України на 2011 рік витрат із виплати заборгованості по заробітній платі та нарахуванням до Пенсійного фонду перед звільненими робітниками державного підприємства «Нікопольський трубний завод» із відшкодуванням за рахунок винних осіб після повернення майна державного підприємства «Нікопольський трубний завод» у власність держави. 
6. Доручити голові Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради України з питань приватизації Є. Мармазову виступити з інформацією з зазначеного питання на пленарному засіданні Верховної Ради України.
7. Рішення надіслати Президенту України, Раді національної безпеки та оборони України, Кабінету Міністрів України, Національному космічному агентству України, Генеральній прокуратурі України, Вищій ради юстиції України, Вищому господарському суду України, Фонду державного майна України, Комітету Верховної Ради України з питань правосуддя, голові Дніпропетровської обласної державної адміністрації. 
8. Стан виконання цього рішення розглянути на засіданні Комісії у січні 2012 року.
 Голова комісії Є. Мармазов.
Секретар комісії Р. Зозуля.