18 вересня під час офіційного візиту до США Президент України Петро Порошенко виступив із промовою на спільному засіданні палат Конгресу США — Палати представників і Сенату.
 
Вибір між цивілізацією і варварством
 
Президент України наголосив, що останні півроку були часом виклику для мільйонів українців. Україна за останні 
10 місяців переживає найгероїчніший стан у своїй історії за останні десятиліття, демонструючи відданість свободі та ставши на її захист.
 
«Вибір Європи та світу — це не вибір між різними цивілізаціями. Це вибір між цивілізацією і варварством, — заявив Порошенко. — Не можна допустити, щоб усі демократичні завоювання були стерті й зведені нанівець. Вільний світ повинен вистояти».
При цьому глава держави підкреслив: світ є взаємозалежним, агресія проти однієї демократичної країни є агресією проти всіх.
Загроза розподілу світу
Події в Україні, підкреслив Президент, продемонстрували, що поствоєнна міжнародна система балансів та перевірок була зруйнована, і світ постав перед страшною кризою безпеки. «Зараз ми стаємо свідками нової спроби розподілу світу, — сказав Петро Порошенко. — Україна стоїть у центрі цієї спроби».
«Це не тільки війна України, а війна Європи, Америки також, це війна за вільний світ, — наголосив Порошенко. — Сьогодні агресія проти України є загрозою глобальній безпеці. Гібридна війна, тероризм, радикальні рухи, порушення міжнародних угод, стирання національних ідентичностей не зупиняться, вони перетнуть європейський кордон і поширюватимуться у всьому світі».
На лінії вогню
За час так званого перемир’я і припинення вогню Україна втратила життя 17 українських солдатів, 67 було поранено, повідомив Президент. Українська армія протистоїть агресору майже без озброєння, їй потрібно більше новітнього обладнання. «Не можна виграти війну з простирадлами, ми не можемо утримати мир із простирадлом, — сказав Петро Порошенко. — Наша мета — не виграти війну, а зберегти мир. Для цього ми повинні бути дуже сильними». Президент висловив сподівання, що ми будемо сильними завдяки світовій солідарності та сильному духові українських солдатів, і закликав Америку допомогти нам в обстоюванні цивілізаційних цінностей.
«Ми переможемо, бо наша боротьба є боротьбою за свободу і демократію, — сказав Порошенко. — І немає сумніву, що наша перемога є дуже близькою».
Наступні роки розбудова сильної армії буде ще одним тестом для української демократії — вважає Президент України. Він назвав своїм обов’язком відновити українську армію і зробити її сильною та сучасною, якою можна буде пишатися.
Що може гарантувати безпеку
Відповідальність за непоширення зброї лежить на США та інших країнах, підкреслив Президент України. При цьому він відзначив, що гарантування безпеки не відбулося, ігнорувалися будь-які домовленості. «Так що ж може забезпечити мир та утримати спільні цінності? — звернувся Порошенко до конгресменів. — Співпраця, взаємна допомога, лідерство і відповідальність — ось що може захистити світову безпеку». Він закликав США не допустити опинитися Україні одній за цієї ситуації, і щоб такий жест солідарності побачив увесь світ. А також виcловив сподівання, що США дотримаються обіцянки підтримати територіальну цілісність України.
Президент також закликав світову спільноту об’єднати зусилля у боротьбі з тероризмом.
Особливий статус
Президент України закликав США надати Україні особливий статус безпеки, що відображав би найвищий рівень взаємодії із не членом НАТО. «Я заохочую США дати Україні особливий статус безпеки, що відображав би найвищий рівень взаємодії із не членом НАТО», — сказав Порошенко. Він закликав до розширення санкцій проти Росії.
«Наша нація вирішила на користь свободи та демократії. Інша нація вирішила покарати Україну за ці кроки. Світ не може дозволити такої поведінки», — сказав Порошенко.
Найцинічніша зрада
Президент України заявив, що Україна та він особисто зроблять все, щоб припинити та анулювати анексію Криму. При цьому він відзначив, що Крим було захоплено та анексовано упродовж двох тижнів, бо Україна не була готова до такої агресії.
«Ми в жодному разі не допустимо, щоб окупація Криму не була зупинена, — сказав Петро Порошенко. — Ми зробимо все для того, щоб анулювати цю анексію. Це дуже важлива умова, щоб місцеві жителі Криму були вільні».
Президент назвав анексію Криму «найцинічнішою зрадою» в сучасній історії. Адже Україна, яка віддала третій за величиною потенціал ядерної зброї заради гарантування своєї свободи, зазнала атаки від країни, яка гарантувала їй цю свободу і безпеку. Він наголосив, що завершення окупації та ануляція анексії Криму — є не тільки обов’язковою передумовою нормалізації відносин між Україною та Росією, а і невід’ємною умовою для кримчан.
Водночас Президент запевнив, що про вирішення кримського питання військовими засобами не йдеться. А превалюючу силу матиме та система, яка пропонуватиме більшу свободу.
Він розповів конгресменам США історію закатованого кримчанина Решата Аметова і згадав про ще одного українського героя — Володимира Рибака, котрого було вбито у Горлівці.
Більше прав, але не за рахунок незалежності
Президент заявив про свою готовність запропонувати більше прав територіям Донбасу і навіть запропонувати сепаратистам більше прав. Водночас він наголосив, що готовий обговорювати будь-що, окрім одного — незалежності України, її територіальної цілісності та її суверенітету. «Якщо це стосується прав, а не геополітичних амбіцій, рішення, я впевнений, буде знайдено», — вважає глава держави.
«Ми люди миру і ми простягаємо руку миру Росії і натхненним Росією сепаратистам, — сказав Порошенко. — Я готовий робити все можливе, щоб уникнути жертв. Рано чи пізно мир повернеться до українських домівок, і мир буде досягнуто рано чи пізно».
Допомога буде використана ефективно
Президент запевнив у продовженні реформ в Україні після ратифікації Угоди про асоціацію з ЄС. Він висловився за делегування більше повноважень місцевим громадам, за впровадження сучасних технологій, щоб більше інтегруватися до сучасної економіки. Петро Порошенко звернувся до конгресменів із проханням утворити спеціальний фонд на підтримку інвестиційних проектів в Україні та реформування системи юстиції. При цьому він запевнив, що вся фінансова допомога, отримана від Заходу, буде використана не корумповано і ефективно.
Живіть вільними 
Унікальним робить Україну те, що вона зараз не будує демократію, а захищає її, — вважає Президент. Петро Порошенко пригадав один із слоганів американської революції: «Живіть вільними, або помріть!», який став і духом революції на Майдані, Революції гідності.
«Живіть вільними — це і відповідь на те, якою Україна має вийти з війни, і ці слова Україна посилає світові в момент надзвичайного виклику», — на такій ноті завершив свій виступ у Конгресі США Президент України.
 
Президент України Петро Порошенко (за трибуною) виступає на спільному засіданні Сенату і Палати представників Конгресу США.
 
Фото Михайла МАРКІВА (прес-служба Президента України).