Домовленості в Мінську в жодному разі не будуть досягнуті за рахунок територіальної цілісності України. Однак конче потрібно вирішити питання про надання додаткових повноважень східним регіонам.

Таку заяву зробив під час візиту до Дніпропетровська екс-президент України Леонід Кучма напередодні проведення чергового раунду переговорів з врегулювання конфлікту на Донбасі.

Леонід Кучма, який є членом переговорної групи з врегулювання конфлікту на Донбасі, упевнений, що заяви, які лунають у самопроголошених ЛНР і ДНР, цілком залежать від Президента Росії Володимира Путіна.

— Коли мене запитують про те, яким я бачу закінчення подій на Донбасі, я кажу, що про це знає тільки Господь Бог і Путін, — підкреслив екс-президент. — І коли говорять про заяви на Донбасі, потрібно розуміти, що говорити вони будуть те, що їм скаже Путін.

— Ми в жодному разі не визнаємо, що є якісь республіки, — зазначив Леонід Данилович. — Але, однак, нам необхідно думати, які потрібно дати повноваження цим районам і чим фінансувати. Необхідно створювати сучасну армію: ми воюємо зі зброєю ХХ століття, а російські ополченці — ХХІ, тому наші втрати справді страшні. Ми ще не знаємо правди, скільки там закопано. Треба використовувати всі можливі дипломатичні методи, щоб цю братовбивчу війну припинити.

Екс-президент радить не переоцінювати роль контактної групи, що уклала «Мінські угоди». Він підкреслив, що групу створено для напрацювання пропозицій із представниками Донбасу.

Крім того, він упевнений, що Європа з Росією не воюватиме. Тому що вона зацікавлена в Росії, адже ця країна — величенний ринок збуту й енергоресурс. За його словами, Європа спочатку думає про себе, а потім і трохи про Україну. Тому їх потрібно дещо тиснути так, щоб вони робили не трохи, а більш від того, що вони зараз роблять.

— Ми налагоджуємо контакти. Документ із 12 пунктів — це наші пропозиції, у першу чергу, для української влади. І справа влади, у тому числі й російської, як їх ухвалювати, — заявив Леонід Кучма й додав: — Найголовніший пункт угод — контроль україно-російського кордону. Якщо не контролювати кордон — а це насамперед завдання ОБСЄ — то про мир не можемо бути й мови. Якщо кордон сьогодні відкритий для руху з боку Росії будь-якої техніки й живої сили, то перспектива — можете собі уявити яка. Необхідне виведення усієї військової техніки з території України.

Щодо питань відновлення зруйнованого Донбасу, екс-президент акцентував, що зовсім незрозумілий механізм бюджетного фінансування: у законі таке фінансування прописане, однак уряд грошей знайти не може. Проте від вирішення економічних і гуманітарних питань східних регіонів нікуди не подітися. Необхідно, щоб Донбас повірив, що Київ дивиться на нього як на рівного.

Обговорюючи питання розвитку вітчизняного ВПК і високотехнологічних галузей економіки, Леонід Кучма згадав, як свого часу був присутній на зустрічі тодішнього прем’єр-міністра Миколи Азарова із працівниками «Південмашу»: у головному складальному цеху його обступили люди, почали ставити запитання. Я підійшов і спробував вставити своїх «п’ять копійок»: мовляв, треба допомагати таким велетам. У відповідь почув: ми живемо в умовах ринкової економіки — їм ніхто не забороняє заробляти. З таким ось підходом влади ми й отримали ситуацію, коли високотехнологічні комплекси, ВПК якщо й не загублені повністю, то перебувають практично в такому стані.

Екс-президент сподівається на те, що така трагічна сторінка нашої історії, як війна на Донбасі, підштовхне політичне керівництво країни до розуміння головного: для того, щоб тебе поважали, треба бути сильним — і економічно, і у військово-технічному плані. Інакше удачі нам не бачити.

Дніпропетровська область.