Голова фракції Народної партії у Верховній Раді Ігор Шаров звернувся з депутатським запитом до Прем’єр-міністра України Миколи Азарова з приводу необхідності забезпечення шкільними автобусами загальноосвітніх навчальних закладів Кіровоградської області з метою належного доступу школярів до якісної освіти.

Останнім часом збільшилася кількість звернень до депутатської фракції Народної партії від мешканців сіл Кіровоградщини, які скаржаться на неналежне транспортне підвезення школярів, що проживають віддалено від навчальних закладів, зауважує парламентарій.
На думку депутатів, однією з основних причин, що перешкоджають належному безкоштовному перевезенню до місць навчання сільських учнів та педагогів, є недостатнє фінансування державних програм, які здійснюються за рахунок коштів державного бюджету. А тому зазначені проблеми потребують суттєвого втручання держави у їх розв’язання.
Тенденції. Значна кількість сільських населених пунктів Кіровоградської області, де проживають діти віком від семи до сімнадцяти років, не мають шкіл, а найближчі навчальні заклади знаходяться на відстані п’яти, а подекуди й десяти кілометрів, — йдеться у запиті.
«З огляду на вищевикладене та зважаючи на те, що статтею 14 Закону України «Про освіту», статтею 21 Закону України «Про загальну середню освіту», статтею 32 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» передбачено забезпечення у сільській місцевості регулярного безоплатного підвезення до місць навчання учнів та педагогічних працівників, а також з метою забезпечення реалізації прав громадян на доступність і безоплатність здобуття загальної середньої освіти, просимо Вас, шановний Миколо Яновичу, дати доручення вжити дієвих заходів щодо належного забезпечення шкільними автобусами загальноосвітні навчальні заклади Кіровоградської області, з метою належного доступу школярів до якісної освіти із врахуванням даного питання в новий бюджетний період», — наголошує у депутатському запиті Ігор Шаров.