Сьогодні основними проблемами в системі фізичного виховання школярів залишається низький рівень оздоровчої рухової активності, відсутність традицій здорового способу життя та дозвілля тощо.
У гімназії № 318 «Міленіум» відбулася Всеукраїнська нарада-семінар на тему «Комплексне використання засобів фізичного виховання для створення моделі школи гармонії, інтелекту та здоров’я».
Учасники ознайомилися з досвідом фізкультурно-оздоровчої роботи та з використанням інноваційних педагогічних технологій.
Під час спілкування вони висловили стурбованість тим, що майже у всіх загальноосвітніх навчальних закладах застаріла матеріальна база, низький професійний рівень фахівців, фінансування у сфері фізичної культури залишається за залишковим принципом.
Крім того, знижується рухова активність дітей. За результатами перевірок процесу фізичного виховання в ЗОШ — 50 відсотків учителів не дотримуються структури уроку, половина з них не проводять розминки та заключної частини тощо.
Після активного обговорення проблеми учасники наради прийняли рішення порушити питання щодо поліпшення матеріально-технічної бази шкіл, скоординувати кількість видів спорту спартакіади ЗНЗ, сприяти розробці цільової програми «Спортивний зал».
Запропоновано також спільно з Міністерством у справах сім’ї, молоді та спорту створити координаційну раду з питань фізичного виховання, фізкультурно-оздоровчої та спортивно-масової роботи в ЗОШ.
На думку освітян, слід внести істотні корективи до Положення про огляд-конкурс на кращий стан фізичного виховання в навчальних закладах; переробити Положення про проведення фізкультурно-патріотичного фестивалю школярів «Козацький гарт», відокремивши спортивні змагання від історичного конкурсу тощо.