Майже п’ять років у Вінниці працює комунальна установа — Вінницький обласний центр соціально-психологічної реабілітації молоді з функціональними обмеженнями «Обрій».

Діти стають дорослими, і це неминуче. Тим, кому виповнилося 18 років, на жаль, більше не надають підтримки в реабілітаційних центрах і соціальних інтернатах. «Що робити далі і як їм жити?» — запитують батьки хворих дітей.

— Тому ми й створили на базі обласної організації «Відкриті серця» наш центр за програмою «18+», — каже директор «Обрію» Світлана Демко. — Сьогодні в нас перебувають на денному стаціонарі 42 особи та ще 23 родини — амбулаторно. Основне завдання — комплексна робота не тільки з дітьми, а й з батьками, іншими членами родини. Створили інтеграційний центр мод з альтернативних матеріалів, майстерню сімейної творчості, запровадили програму «Активний відпочинок». Працюють психологи, дефектологи, масажисти. Для тих, хто самостійно не може дістатися центру, організовано підвезення на мікроавтобусі.

Майже сім років ми виношували проект під назвою «Центр активної інтеграції інвалідів». Дивилися, вчилися, як працюють в інших країнах. У Німеччині, Польщі, Білорусії уже діють подібні соціальні гуртожитки. Уже знайшли приміщення під Вінницею, наступного року постараємося його відкрити.

У центрі проживатимуть одночасно 130 осіб із інвалідністю. Вони будуть усе робити самостійно: прати, прибирати, куховарити. Відкриються соціальні майстерні, де кожен зможе працювати й навіть заробляти гроші. Адже кожна мати переживає за свою дитину: що станеться з нею, коли поруч її не буде. А тут за півроку проживання діти зможуть опанувати навички самостійного життя.

Ми іноді чуємо від чиновників: «Що їм ще потрібно: одягнені, взуті, нагодовані». Ми ж хочемо нормального спілкування. Ці діти такі самі, як усі, і мають право на гідне життя. Наші вихованці хочуть учитися, працювати, кохати й створювати родини.

Для введення в експлуатацію нового комплексу необхідно майже 15 мільйонів гривень. Гроші — батьків, благодійні пожертвування. Велика надія на гранти від Євросоюзу. А в нашій країні поки що уряд своєю постановою за №969 від 18.10.2010 р. забрав 350 млн. гривень із державного бюджету, призначених для виплати допомоги малозабезпеченим родинам, інвалідам із дитинства, і передав їх Міністерству оборони України.

В Україні більш як 2,5 мільйона інвалідів. Цивілізованість суспільства визначається, у тому числі, й ставленням до людей з обмеженими можливостями. Інвалідність — соціальне явище, уникнути якого не може жодне суспільство.

Фото автора.

Директор «Обрію» Світлана Демко.