Верховна Рада України має розглянути пропозиції Президента України до Податкового кодексу і ухвалити закон у новій редакції. Про це сказав Голова Верховної Ради України Володимир Литвин в інтерв’ю програмі «Від першої особи» (Радіо Ера) 1 грудня.
«Ідеться не про подолання вето, а про те, що закон буде прийнято з урахуванням зауважень Президента», — наголосив В. Литвин, відповідаючи на запитання. «Верховна Рада, скажу відверто, приречена прийняти зауваження Президента, інакше можуть виникнути серйозні проблеми щодо ухвалення бюджету на 2011 рік», — підкреслив він.
«Цей бюджет має бути прийнято на новій податковій основі. В іншому разі можуть виникнути проблеми стосовно виконання державою соціальних зобов’язань — виникне проблема фінансування пенсій і соціальної сфери», — пояснив керівник парламенту.
Відкладати Податковий кодекс не можна, бо час розглядати Держбюджет
В. Литвин нагадав, що нині кодекс перебуває у Президента України, який може розглядати його два тижні. «Президент прийняв рішення накласти вето, і завтра (в четвер. — Ред.) ми сподіваємося отримати поправки Президента до кодексу. Тоді можна буде провести засідання комітету та підготувати документ для розгляду в сесійній залі у п’ятницю. Далі відкладати не можна, оскільки потрібно розглядати Державний бюджет», — сказав керівник парламенту.
Відповідаючи на запитання, В. Литвин зазначив, що Податковий кодекс недосконалий, не розв’язує проблем тих, хто працює за спрощеною системою, але водночас дає змогу впорядкувати податкову систему. «Так, цей кодекс недосконалий. Але рух зроблено, і на базі цього можна вдосконалювати документ у процесі його фактичної роботи», — наголосив Голова Верховної Ради. «Просто говорити, що все погано — це не вирішення проблеми. Треба запропонувати, як зробити краще», — зауважив він.
«Цей документ — не рядовий, і подія ця, відповідно, резонансна. Було багато мотивацій для того, щоб Президент України підписав цей документ, а потім відправив свої зауваження до Верховної Ради України. Водночас було прийнято нелегке та відповідальне рішення. І владі належить мужньо визнати свої помилки», — сказав В. Литвин.
Вести діалог непросто
Голова Верховної Ради України Володимир Литвин зазначає, що нині певні політичні сили намагаються перевести акції протесту проти прийняття Податкового кодексу в політичну площину. В. Литвин зауважив, що організацією мітингів «займаються представники громадських організацій, які з’явилися для того, щоб відстоювати інтереси малого та середнього бізнесу». «Вести діалог непросто. Учасники мітингів та пікетувальники вимагають, щоб почули насамперед їх. Люди хочуть знати, що правила гри будуть стабільні та чесні і що не буде «наїздів» та волюнтаризму під час вибивання податків», — сказав він.
Люди, які вийшли на Майдан, зазначив В. Литвин, тим самим висловлюють свою громадянську позицію. «Вони мають право на таку демонстрацію своєї волі. Проте я стою на тому, що краще пропозиції та бачення опрацювати разом», — сказав він. До того ж керівник парламенту зауважив, що «люди, які страйкують, виходять із власних інтересів, але є інтереси держави, є зобов’язання держави, про які ніхто не каже». «Ми повинні відповісти, за рахунок чого буде виплачуватись пенсія 14 мільйонам пенсіонерів, за рахунок чого буде покриватися дефіцит Пенсійного фонду, який на сьогодні становить 36 мільярдів, — заявив В. Литвин. — Я виходжу з того, що нам потрібно збалансувати інтереси не лише протестувальників, а й зобов’язання держави перед пенсіонерами, ветеранами, системою освіти та охорони здоров’я. Треба піти на компромісний варіант».
Водночас В. Литвин піддав критиці намагання певних політичних сил перевести ситуацію у політичну площину: «Нині ми маємо не соціальне, а політичне напруження, є намагання перевести ситуацію в політичну площину. Представники різних партій дуже хочуть «осідлати» цей рух підприємців, щоб заручитися підтримкою на наступні політичні кампанії», — наголосив керівник парламенту.
Позаблоковий статус — це нормальні відносини і з Росією, і з Європою
Голова Верховної Ради України Володимир Литвин вважає, що на нинішньому етапі розвитку країни українці мають усвідомити свою відповідальність за ситуацію в державі.
Глава парламенту нагадав, що 19 років тому громадяни «висловилися за те, щоб Україна стала незалежною, і для цього були об’єктивні підстави».
Оцінюючи роки незалежності, керівник парламенту зазначив, що «каркас держави є, і Україна буде державою». «Тільки якою? Аморфною та слабкою чи вона стане потужною державою?» — розмірковує він. За словами В. Литвина, є багато причин того, що Україна, маючи «інтелект і можливості, весь час перебуває в безбарвному стані».
З огляду на це, В. Литвин наголосив на важливості «розуміти головне — відповідальність за свій вибір, відповідальність за формування влади».
Відповідаючи на запитання щодо зовнішньої політики України, керівник парламенту назвав її «більш ніж визначеною». «Зокрема, позаблоковий статус дасть нам змогу мати нормальні стосунки і з Росією, і з Європою. Хоча, звісно, вимагає від нас посиленої уваги до проблем безпеки», — сказав він. «Нині є певний черговий кредит довіри до України. Є певне заспокоєння в Європі з огляду на те, що в Україні немає «гризні» на рівні Президент—уряд—Верховна Рада. Від Європейського Союзу ми отримуємо відповідні обнадійливі сигнали — підписання плану дій щодо безвізового режиму, і те, що Україна різко просунулась уперед для підписання угоди про вільну торгівлю та політичну асоціацію з Європейським Союзом», — наголосив В. Литвин.
Голова Верховної Ради також зазначив, що його впевненість стосовно підписання наступного року угоди про асоціацію з ЄС ґрунтується на тому, що «в цьому плані вже багато зроблено». «У першому півріччі наступного року в ЄС головуватиме Угорщина, у другому — Польща. Це друзі України. Моє переконання базується на тому, що у двадцятих числах я мав зустріч з усім керівництвом Угорщини, і вони ще раз задекларували свою рішучу налаштованість підтримати Україну. Польща займає таку само позицію», — пояснив він.
Прес-служба Верховної Ради України.