На вчорашньому засіданні опозиційного уряду в Верховній Раді депутати запропонували власний шлях виходу з глухого кута.
Насамперед, як повідомив народний депутат від БЮТ, міністр фінансів опозиційного уряду Андрій Сенченко, спрощена система оподаткування має діяти не короткий період часу, а постійно для підприємців-початківців. Адже і через п’ять, і через десять років у країні будуть люди, які починають свій бізнес. «Щоб заспокоїти суспільство, треба на законодавчому рівні перевести питання ухвалення Податкового кодексу з емоційної площини в нормальне обговорення в парламенті, дотримуватися процедури розгляду законопроектів», — підкреслив парламентарій.
Опозиціонери пропонують розділити кодекс на дві частини — те, що можна ухвалити до кінця нинішнього року, і що перенести на наступний рік. Зокрема, ухвалити закон про спрощену систему оподаткування, врегулювати питання адміністрування податків, щоб поставити у рівноправне становище платників податків та державу в особі податкової служби. А також законодавчо закріпити граничне податкове навантаження на прибутки підприємств — чітко визначити всі види податків, які сплачує бізнес, податкове навантаження на оплату праці — що стягується з кожної гривні зарплатні. «Якщо дати відповіді на ці запитання, то в новому році після 1 січня можна безконфліктно, дотримуючись процедуру, ухвалити гідний Податковий кодекс і ввести його в дію з 1 січня 2012 року», — вважає А. Сенченко.
Ще одна пропозиція від опозиції — якщо за межі кодексу буде винесено всю тему спрощеного оподаткування для малого і середнього бізнесу, то вилучити з неї ідею, що підприємства, які працюють на загальній системі оподаткування, не мають права придбавати товари у підприємців-спрощенців. Бо це також може призвести до вимирання малого та середнього бізнесу.