Учора ТСК з питань розслідування випадків цензури в засобах масової інформації, утиску свободи слова в Україні та перешкоджання законній професійній діяльності обговорювала інцидент, який стався між охороною Прем’єр-міністра та журналістами «5 каналу».

Нинішній владі не виповнилося й року, а сутички охоронців і преси, схоже, вже ввійшли в певну звичку. Днями представники служби управління державної охорони не пустили до намету на столичному Майдані, в якому перебував перший урядовець Микола Азаров, журналістів «5 каналу». Інцидент стався в день, коли Президент і Прем’єр-міністр несподівано завітали до пікетуючих підприємців. Цього разу глава держави зі своєю охороною встиг піти з місця події, де розгорнувся черговий скандал. У наметі залишився лише Микола Азаров. Азад Сафаров, журналіст «5 каналу», який намагався відзняти матеріал з цієї події, свідчить, що хоча візит представників влади на Майдан і не анонсували, з ними були камери від телеканалів «Інтер», «1+1» та ІCTV. Натомість «5 канал» на вході до намету затримав плечистий чоловік у чорному. Не назвавшись і нічого не коментуючи, він сказав, що журналіст не зможе зайти всередину, бо «він (охоронець) просто тут стоїть». Пікантності ситуації додало те, що знімала весь цей діалог оператор Олена Сорокіна. Вона стверджує, що її почали відштовхувати від намету, а пізніше й висмикувати шнури з камер. Не спинило охоронців і те, що Микола Азаров на той час уже вийшов із намету. Заради справедливості слід додати, що ніхто із знімальної групи не постраждав, а Прем’єр-міністр інтерв’ю «5 каналу» все-таки дав. Але, як-то кажуть, неприємний осад і зламана камера залишилися.
Відтак телевізійники звернулися із заявою розглянути цю ситуацію на засіданні ТСК. Учора вони розповіли свою версію подій, а шеф-редактор «5 каналу» Володимир Мжельський повідомив: поки що до правоохоронних органів вони не зверталися, однак мають намір зробити це тільки-но заберуть із ремонту відеокамеру.
Вразила позиція представників Управління державної охорони. Так, керівник юридичної служби цього відомства Данило Сич, коментуючи подію, сказав, зокрема, що журналісти та охоронці працюють у різних правових полях (з огляду на те, що собі інколи дозволяють деякі офіцери, це справді так). На думку Д. Сича, дії людей, які чинили опір журналістам, «лежать у рамках закону». Така позиція обурила народних депутатів. За словами Миколи Катеринчука, вони чекали вибачень, а голова комісії Ірина Геращенко, поцікавилася, чи вивчали представники служби держохорони досвід роботи своїх іноземних колег. Мовляв, важко уявити, що хоча б десь в Європі поведінка людей, які охороняють представників влади, могла б так різко переходити етичні рами, кидаючи тінь на роботу керівників країни.
Натомість прес-секретар Прем’єр-міністра Віталій Лук’яненко звернув увагу, що поїздка Президента та прем’єра була спонтанною, тож офіцер не міг діяти за звичною схемою роботи з журналістами. Чому ж тоді ситуація перейшла в рамки застосування сили? Сьогодні, за рішенням ТСК, у Верховній Раді оголосять запит з приводу цього інциденту. А незабаром слід чекати і «круглого столу», за яким шукатимуть шляхи співпраці між журналістами та офіцерами державної служби охорони, ініційованого цією комісією.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Нині лише одну справу за статтею про перешкоджання здійсненню журналістської діяльності доведено до суду.