Учора, 2 грудня, напередодні Міжнародного дня інвалідів, який в Україні, як і у всьому світі, відзначається сьогодні, в Києві відбулася Всеукраїнська нарада з порядком денним: «Доступність, Рівність. Недискримінація. Реалізація основних принципів «Конвенції ООН про права інвалідів» в Україні». Як уже повідомлялося у вчорашньому числі нашої газети, Генеральна Асамблея ООН ще 13 грудня 2006 року прийняла Конвенцію про права інвалідів, яка з 30 березня 2007 року стала відкритою для підписання країнами. Україна ратифікувала її лише 16 грудня 2009 року, й досі фактично не розпочато широкомасштабну роботу з її реалізації.
Про це і йшлося на нараді, яку провели Комітет Верховної Ради України у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів, Національна асамблея інвалідів України та Представництво ООН в Україні.
На нараду прибули представники 134 громадських організацій інвалідів, 27 обласних комітетів доступності. Вів її голова Комітету Верховної Ради у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів Валерій Сушкевич (на знімку вгорі), який водночас очолює і Національну асамблею інвалідів.
Участь у нараді взяли представники декількох міністерств і відомств, заступник представника ООН в Україні Олена Панова. Відкриваючи нараду, Валерій Сушкевич наголосив, що треба пам’ятати: в 2014 році Україні доведеться звітувати про виконання Конвенції за чотири роки. Для цього необхідно вдосконалити національне законодавство, яке не відповідає вимогам Конвенції, Україні потрібен національний план дій з її виконання. У свою чергу, виступаючи на нараді, міністр праці та соціальної політики Василь Надрага, заступник міністра регіонального розвитку та будівництва Ігор Соколов, заступник міністра транспорту та зв’язку Катерина Фоменко, розповідали, що робиться їхніми відомствами щодо виконання основних принципів Конвенції. Проте представники громадської організації — Національної асамблеї інвалідів України — називали низку недоліків і упущень у справі дотримання прав інвалідів у країні. Зокрема, в зведенні об’єктів соціально-культурного призначення, транспортного забезпечення тощо. Наголошувалося, що міська транспортна система теоретично розвивається відповідно до вимог Конвенції, а практично нічого не робиться.
Валерій Сушкевич у своїх коментарях зазначив, що справа створення належних умов для проживання і діяльності інвалідів стосується усіх, без винятку, міністерств.
Про найважливіші та найцікавіші міркування і пропозиції, що прозвучали на нараді, ми розповімо в одному з наступних номерів.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.