Учора на столичному Майдані підприємці з усіх куточків України продовжували вимагати від Президента повного вето на Податковий кодекс. Протягом дня, за інформацією активістів, їх підтримали від 10—15 тисяч осіб. Однак, як стверджували правоохоронці, на Майдані було близько півтори тисячі мітингувальників.

Їхні вимоги не змінилися:
— повне вето на Податковий кодекс;
— створення комісії за участю підприємців для створення нової економічної конституції;
— відставка урядовців, які працювали над Податковим кодексом;
— вибори Верховної Ради у 2011 році.
 
Виступаючий на мітингу народний депутат Олег Ляшко закликав Майдан не припиняти акцію протесту доти, доки Президент не врахує зауваження бізнесменів. «Це мають бути не косметичні зміни, а реальні пропозиції, в тому числі й від підприємців. Вето — це тільки півкроку, головна перемога попереду», — сказав парламентарій. А народний депутат від БЮТ-«Батьківщина» Наталія Королевська повідомила підприємцям, що парламентарії підготували законопроект, який насамперед скасовує пенсійні внески, запроваджує спрощену систему оподаткування, денонсує угоду з Кіпром.
Представник Національної координаційної ради підприємців України Володимир Дорош у інтерв’ю «Голосу України» повідомив: «Наша чітка позиція — повне вето на нові податкові правила», — підкреслив він.
А з урядом, за його словами, ведуть перемовини люди, які жодного стосунку до Майдану не мають. Такі собі штрейкбрехери і «заслані козачки», які й підписують меморандуми з урядом, не маючи на це жодних прав і повноважень. «До координаційної ради при Президентові ніхто не входить. Це принципове рішення. Спочатку хочемо бачити вето, а потім готові до конструктивної роботи. Хоча розуміємо, що глава держави — єдина особа в країні, яка може захистити права й інтереси бізнесу. Єдине, що його оточення постійно викривляє інформацію», — сказав Володимир Дорош.
Деякі активісти припустили, що документ могли підписати представники адміністрації ринків. Це підтвердив у інтерв’ю «Голосу України» і народний депутат Михайло Волинець. За його інформацією, меморандум підписали шість осіб, серед них і віце-президент асоціації «Укрринок» Володимир Лєвін.
На момент здачі номера Володимир Дорош повідомив, що Національна координаційна рада підприємців не уповноважувала жодної особи на ведення офіційних переговорів з владою про внесення змін до Податкового кодексу.
МВФ проти поступок «спрощенцям»?
МВФ не підтримує позицію уряду щодо поступок «спрощенцям», наполягаючи на збереженні попередньої моделі спрощеної системи, представленої в Податковому кодексі, який ветував Президент. Про це в коментарі «Економічній правді» розповіло джерело в Мінфіні.
«Наприклад, МВФ принципово не погоджується із розширенням сфери спрощеної системи і наполягає на тому, щоб заборонити цілому переліку видів діяльності перебувати на «спрощеній» системі», — зазначив чиновник Мінфіну.
Він наголосив, що під загрозою опинилася видача другого траншу від міжнародних кредиторів.
 
Інші фото з цієї події шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.