Міжнародний конкурс артистів балету імені Сержа Лифаря востаннє відбувся 2004 року в Києві. З того часу творче змагання, яке за десять років дало путівку в життя цілій плеяді українських та зарубіжних танцівників, не проводилося — через брак коштів. Тепер конкурс відроджено: він триватиме з 27 березня по 2 квітня наступного року в Донецьку. Фінансуватиме захід Благодійний фонд Вадима Писарєва «Творчий Олімп».
«Ми продумали концепцію і хочемо зробити конкурс, який стане подією у світовому балеті, — розповів заступник голови правління фонду Владислав Дрегер. — Вагомості заходу надасть призовий фонд, який буде одним із найвищих у світі, якщо не найвищим. Конкурс вирішено зробити на базі Донецького національного академічного театру опери та балету імені А. Солов’яненка. І навіть кияни не дуже заперечують. Особливо заперечувати важко, тому що ніхто більше проводити конкурс не хоче». Гран-прі становитиме 20 тисяч доларів — це вдвічі більше, ніж на інших аналогічних конкурсах. Перша, друга та третя премії — 10, 5 та 3 тисячі доларів відповідно.
Очолить журі авторитетний балетмейстер Юрій Григорович. «Він мене давно питав: «Вадиме, ну як же так, в Україні була візитна картка — конкурс імені Лифаря. Є такі конкурси у Москві, в Парижі, в Гельсінкі. Але чому в Україні він помер?» — передав слова метра балету народний артист України, художній керівник донецької опери Вадим Писарєв. — З усього світу з’їжджалися артисти, балетмейстери. Це не національний, а міжнародний проект. Якби ми конкурс не відродили, він би помер. Радий, що у нас усе виходить, що це відбуватиметься на нашій донецькій землі».
Передбачається, що журі стане максимально представницьким: Україна, Росія, Франція, Японія, Південна Корея, Китай, Норвегія. Організатори очікують, що кожен член журі привезе до Донецька свою хореографічну школу, тож конкуренція серед учасників буде досить високою. А от перед молодими балетмейстерами, які приїдуть на конкурс, висунуто єдину вимогу: зробити постановку на музику Сергія Прокоф’єва, уродженця Донеччини. І це символічно: адже саме Прокоф’єву Серж Лифарь свого часу замовляв музику для балету «На Дніпрі».