У Національній парламентській бібліотеці поповнення. В останній день осені її фондам було передано вісім сотень примірників унікального репринтного видання першої поетичної збірки Максима Рильського.

Збірка «На білих островах» побачила світ 1910 року. Тоді «проба пера» молодого поета отримала схвальні відгуки від мистецького товариства. Минуло сто років, і нащадки Максима Рильського вирішили подарувати сучасникам можливість побачити, якою збірка була століття тому.

— Ініціатором був фонд Максима Рильського «Троянди і виноград». Утілити ж наш задум у життя допомогла газета «Голос України». За це їй і особисто головному редакторові величезна подяка, — розповідає онук поета і його тезка Максим Рильський.

Репринтне видання передає все — колір паперу, повний не цензурований радянською владою зміст, а головне — містить на берегах книги зроблені власноруч автором помітки.

— Ми видали півтори тисячі примірників. Скажу відверто, 700 із них уже розійшлося. Але 800 примірників сьогодні ми передаємо в бібліотечний фонд Парламентської бібліотеки для розповсюдження по всій її мережі, — каже пан Рильський.

Символічним, на думку Максима Рильського, стало те, що передача репринту бібліотеці збіглася у часі із проведенням літературної зустрічі із поетом, Героєм України Борисом Олійником: «Борис Ілліч не просто написав передмову до цього видання. Він є справжнім хрещеним батьком нашого фонду. І за це йому доземний уклін».

Між тим, вклонитися живому класику прийшло того вечора чимало люду. Добрі слова з нагоди 75-річчя поета говорили його друзі. Решта ж присутніх просто насолоджувались товариством Бориса Олійника. Адже, можливо, через кілька десятиліть їх діти та онуки будуть вихвалятися тим, що їхні пращури не просто жили із цією людиною в один час, а навіть чули, як вона читає свої власні твори.